Naslovnica Novo Japan pozvao 37 miliona stanovnika da ugase svjetla jer bi mogli ostati...

Japan pozvao 37 miliona stanovnika da ugase svjetla jer bi mogli ostati bez struje

Japan pozvao 37 miliona stanovnika da ugase svjetla jer bi mogli ostati bez struje
Japan pozvao 37 miliona stanovnika da ugase svjetla jer bi mogli ostati bez struje

Japanska vlada pozvala je stanovnike Tokija i okolinih gradova da danas koriste manje struje. Vlati su upozorile da će snabdijevanje električnom energijom biti otežano jer se zemlja suočava sa toplotnim talasom.

Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije očekuje da će potražnja za strujom biti veoma velika danas popodne po lokalnom vremenu, prenosi BBC.

Rečeno je da bi ljudi trebali isključiti nepotrebna svjetla, ali i dalje koristiti klima-uređaj tokom velikih vrućina.

Zvaničnici su sedmicama upozoravali na mogući nestanak struje kako temperatura raste.

U saopćenju u nedjelju, ministarstvo je navelo da se očekuje da će višak proizvodnih kapaciteta za električnu energiju pasti na 3,7% u ponedjeljak popodne u Tokiju i osam okolnih prefektura.

Vlada je zamolila ljude da isključe nepotrebna svjetla na tri sata od 15:00 po tokijskom vremenu uz “ispravno korištenje klima uređaja i hidratacije tokom vrućih sati”.

Iako dobavljači električne energije rade na povećanju energije, ministarstvo kaže da je situacija nepredvidiva jer temperature rastu.

“Ukoliko dođe do povećanja potražnje i iznenadnih problema sa snabdijevanjem, rezervna mreža će pasti ispod minimalno potrebnih od 3%”, navodi se.

Snabdijevanje Japana električnom energijom je otežano otkako je potres u sjeveroistočnom dijelu u martu prisilio neke nuklearne elektrane da obustave rad.

Zvaničnici su također zatvorili nekoliko zastarjelih tvornica fosilnih goriva u pokušaju da smanje emisije ugljičnog dioksida. Ovi problemi, zajedno sa porastom potražnje za električnom energijom, doveli su do nestašice struje.

Ranije ovog mjeseca, japanska vlada pozvala je domaćinstva i kompanije da uštede što više električne energije tokom ljetne sezone od jula do septembra.

Tokom vikenda, japanski grad Isesaki, koji se nalazi 85 kilometara sjeverozapadno od Tokija, zabilježio je najvišu temperaturu koju je zemlja ikada vidjela u junu.

Japanska javna televizija NHK izvijestila je da je 46 osoba u Tokiju prebačeno u bolnicu zbog sumnje na toplotni udar, u nedjelju popodne.

Vijest dolazi nakon što su australski zvaničnici pozvali domaćinstva u Novom Južnom Walesu, državi koja uključuje i najveći grad u zemlji Sydney, da ugase svjetla jer su suočeni s energetskom krizom. Ograničenja na australskom veleprodajnom tržištu energije ukinuta su krajem prošle sedmice.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime