Naslovnica Novo Japanci bijesni nakon Putinove odluke da prekine mirovne pregovore dvije zemlje

Japanci bijesni nakon Putinove odluke da prekine mirovne pregovore dvije zemlje

Japanci bijesni nakon Putinove odluke da prekine mirovne pregovore dvije zemlje
Japanci bijesni nakon Putinove odluke da prekine mirovne pregovore dvije zemlje

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula je zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim otocima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo gnjevnu reakciju Japana.

Rusija i Japan još uvijek nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata zbog sukoba oko otoka poznatih u Rusiji kao Kurili, a u Japanu kao Sjeverni teritorij. Otoke su zauzeli Sovjeti na kraju Drugog svjetskog rata.

“U sadašnjim uvjetima Rusija ne namjerava nastaviti pregovore s Japanom o mirovnom sporazumu”, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova navodeći “otvoreno neprijateljske stavove” Japana i pokušaje “nanošenja štete interesima naše zemlje”, prenosi Hina.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da se snažno protivi odluci Rusije, nazvavši je “nepravednom” i “potpuno neprihvatljivom”.

Japan je prošle sedmice najavio planove za ukidanje trgovinskog statusa najpovlaštenije nacije Rusiji, proširenje opsega zamrzavanja imovine ruske elite i zabranu uvoza određenih proizvoda.

Prošle godine predsjednik Vladimir Putin rekao je kako i Tokio i Moskva žele dobre odnose te da je apsurdno što nisu postigli mirovni sporazum.

Rusija se također povukla iz pregovora s Japanom o zajedničkim poslovnim projektima na Kurilskim otocima i ukinula bezvizna putovanja japanskih državljana, stoji u saopćenju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime