Naslovnica Novo Jemen bi se mogao suočiti sa ekološkom katastrofom

Jemen bi se mogao suočiti sa ekološkom katastrofom

Jemen bi se mogao suočiti sa ekološkom katastrofom
Jemen bi se mogao suočiti sa ekološkom katastrofom

Ujedinjene nacije upozorile su da bi moglo doći do ekološke katastrofe kao posljedice curenja nafte iz tankera FSO Safer u Crvenom moru koja bi imala vrlo negativan uticaj na prirodu, turizam i ribarstvo.

“Veliko curenje nafte iz tankera FSO Safer uzrokovat će ekološku katastrofu u Crvenom moru”, objavila je Kancelarija UN-a u Jemenu na Twitter nalogu i upozorila da bi se Jemen, koji se više od sedam godina suočava sa građanskim ratom, ovaj put mogao suočiti i sa ekološkom katastrofom.

Navodi se da se naftni tanker nalazi 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah na zapadu Jemena i da nosi rizik od eksplozije ili izlivanja nafte.

Ovom situacijom mogli bi da budu pogođeni i Egipat, kao i Saudijska Arabija, Eritreja, Džibuti i Somalija.

UN već dugo upozorava da bi potencijalno curenje moglo biti četiri puta veće od curenja nafte u more u katastrofi iz 1989. godine.

Iz UN su i početkom maja upozorili da je potonuće naftnog tankera FSO Safer neminovno i da bi to imalo devastirajući efekat, te da bi operacija čišćenja koštala 20 milijardi dolara.

FSO Safer je 45 godina star tanker, a ranije je služio kao plutajuća naftna platforma. Tanker nije održavan od 2015. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime