Naslovnica Novo Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu

Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu

0
Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu
Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu

Britanska odbrambena obavještajna služba vjeruje da će zamah Rusije u ratu u Ukrajini usporiti u narednih nekoliko mjeseci jer njena vojska iscrpljuje svoje resurse, rekao je britanski premijer Boris Johnson grupi evropskih novinara, prenosi Reuters.

U komentarima koje je u srijedu objavio njemački Sueddeutsche Zeitung, Johnson je rekao da snage predsjednika Vladimira Putina guraju naprijed u istočnoj regiji Donbasa, izazivajući razaranja, ali uz veliku cijenu vojnika i oružja.

“Naša odbrambena obavještajna služba vjeruje da bi u narednih nekoliko mjeseci Rusija mogla doći do tačke u kojoj više nema napretka naprijed jer je iscrpila svoje resurse”, rekao je Johnson u intervjuu.

“Onda moramo pomoći Ukrajincima da preokrenu dinamiku. Ja ću se za ovo zalagati na samitu Grupe 7 (u Njemačkoj za vikend)”, rekao je on.

“Ukoliko su Ukrajinci u poziciji da krenu u kontraofanzivu, to treba podržati. Sa opremom koju traže od nas”, rekao je on.

Upitan kako bi izgledala pobjeda Ukrajine ili neuspjeh Putina, Johnson je rekao:

“Da barem povratimo status quo koji je postojao prije 24. februara i da njene (ruske) trupe budu odbijene od područja koja su izvršili invaziju”.

Prethodni članakGrađani BiH pozivaju na bojkot benzinskih pumpi za vikend
Naredni članakMeđunarodna agencija za energiju poručila Evropi da se spremi na zimu bez ruskog plina

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime