Naslovnica Novo Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu

Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu

Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu
Johnson: Informisani smo da Rusima ponestaje resursa za ofanzivu

Britanska odbrambena obavještajna služba vjeruje da će zamah Rusije u ratu u Ukrajini usporiti u narednih nekoliko mjeseci jer njena vojska iscrpljuje svoje resurse, rekao je britanski premijer Boris Johnson grupi evropskih novinara, prenosi Reuters.

U komentarima koje je u srijedu objavio njemački Sueddeutsche Zeitung, Johnson je rekao da snage predsjednika Vladimira Putina guraju naprijed u istočnoj regiji Donbasa, izazivajući razaranja, ali uz veliku cijenu vojnika i oružja.

“Naša odbrambena obavještajna služba vjeruje da bi u narednih nekoliko mjeseci Rusija mogla doći do tačke u kojoj više nema napretka naprijed jer je iscrpila svoje resurse”, rekao je Johnson u intervjuu.

“Onda moramo pomoći Ukrajincima da preokrenu dinamiku. Ja ću se za ovo zalagati na samitu Grupe 7 (u Njemačkoj za vikend)”, rekao je on.

“Ukoliko su Ukrajinci u poziciji da krenu u kontraofanzivu, to treba podržati. Sa opremom koju traže od nas”, rekao je on.

Upitan kako bi izgledala pobjeda Ukrajine ili neuspjeh Putina, Johnson je rekao:

“Da barem povratimo status quo koji je postojao prije 24. februara i da njene (ruske) trupe budu odbijene od područja koja su izvršili invaziju”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime