Naslovnica Novo Južnokorejske fabrike ubrzano mijenjaju radnike robotima

Južnokorejske fabrike ubrzano mijenjaju radnike robotima

Južnokorejske fabrike ubrzano mijenjaju radnike robotima
Južnokorejske fabrike ubrzano mijenjaju radnike robotima

U januaru je u Južnoj Koreji usvojen zakon koji omogućava sudovima da kazne direktore ili visokorangirane menadžere kompanija ukoliko se radnici povrijede ili smrtno stradaju na poslu.

Novi zakon koji predviđa i zatvorske kazne natjerao je južnokorejske kompanije da investiraju u robote te da njima zamijene ljude.

“Tokom naše historije uvijek smo pronalazili načine da budemo ispred. Automatizacija je naredni korak u tom procesu”, izjavio je Kim Yong-rae, direktor kompanije Speefox.

“Zakon je ogroman problem u biznisu. Srećom po nas, mi smo već u procesu automatizacije tako da smo bili spremni kada je stigao novi zakon”, rekla je Kim Hyo-jin, direktorica Speefoxa i kćerka Yong-raea.

Zbog novog zakona kompanije traže način da imaju što manje radnika ili čak nikako.

“Kompanije idu ka smanjenju ljudskih radnika, a postoji oklijevanje za ulazak u visokorizične projekte”, rekao je profesor Jung Jin-woo s Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Seoulu.

Zakon se u početku promovisao kao veliki korak u borbi za prava radnika, no kompanije, uglavnom proizvođači i građevinske firme, ne slažu se s njim tvrdeći da je prebacivanje odgovornosti na lidere nefer i nejasno.

Poznato je da južnokorejske fabrike nemaju visok stepen sigurnosti, što je prilično neshvatljivo jer se radi o tehnološki naprednoj zemlji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime