Naslovnica Novo Kako Putin vidi tok invazije na Ukrajinu

Kako Putin vidi tok invazije na Ukrajinu

Kako Putin vidi tok invazije na Ukrajinu
Kako Putin vidi tok invazije na Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je danas da će nastaviti invaziju na Ukrajinu dok se ne ispune ciljevi njegove zemlje.

U rijetkom javnom nastupu, rekao je da su mirovni pregovori došli u ćorsokak i insistirao da invazija, koja traje već šestu sedmicu, teče kako je planirano.

Ukrajinski zvaničnik je, međutim, rekao agenciji Reuters da su pregovori teški, ali da se nastavljaju.

Putinov komentar je bio njegov prvi komentar o sukobu u više od sedam dana.

Za razliku od ranih dana rata, on je u novije vrijeme zadržao “niži profil”.

On je s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, jednim od njegovih najbližih saveznika, posjetio svemirsko postrojenje u istočnoj Rusiji kako bi obilježio 61. godišnjicu od kada je Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru.

Ruski lider je tvrdio da mu nije preostalo ništa drugo nego da pokrene invaziju u pokušaju da zaštiti ljude koji govore ruski u istočnoj Ukrajini.

Kremlj tvrdi da je Ukrajina počinila genocid nad ljudima koji govore ruski u istočnoj Ukrajini, ali nema dokaza koji bi to potkrijepili,

“S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno preduzimamo mjere da osiguramo sigurnost same Rusije”, insistirao je Putin.

“Jasno je da nismo imali izbora. Bila je to ispravna odluka”, rekao je on i dodao da će Rusija “ritmično i mirno” nastaviti invaziju.

Moskva je svoj fokus prebacila na istočnu Ukrajinu, pomjerajući trupe sa sjevera nakon što je naišla na žestok otpor u prvim sedmicama, kako je nazvala, “specijalne operacije”.

UN kažu da je 10 miliona ljudi napustilo svoje domove od početka invazije.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov priznao je prošle sedmice da je zemlja pretrpjela “značajne gubitke u trupama” od početka sukoba.

Procjene ruskih gubitaka ni Rusije ni Ukrajine ne mogu se nezavisno provjeriti – a analitičari su upozorili da Rusija možda umanjuje stopu žrtava, dok bi Ukrajina mogla da je naduvava kako bi podigla moral. Zapadni lideri vjeruju da je ubijeno između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika.

Rusku ekonomiju takođe je potresao paket strogih sankcija koje su uvele zapadne zemlje.

Međutim, u utorak je Putin rekao da Rusija “ne namerava da bude izolovana”, tvrdeći da je “nemoguće ozbiljno izolovati bilo koga u savremenom svetu – posebno tako ogromnu zemlju kao što je Rusija”.

G. Lukašenko je takođe odbacio uticaj sankcija, pitajući Putina: “Zašto se, pobogu, toliko brinemo o ovim sankcijama?”

Vlada Velike Britanije je prošle sedmice predvidjela da Rusija ide u najdublju recesiju od raspada Sovjetskog Saveza.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime