Naslovnica Koronavirus Kanadska policija počela hapsiti vođe velikih protesta u Ottawi

Kanadska policija počela hapsiti vođe velikih protesta u Ottawi

Kanadska policija počela hapsiti
Kanadska policija počela hapsiti

Kanadska policija je počela hapsiti vođe protesta predvođenih kamiondžijama koji blokiraju ulice glavnog grada već tri sedmice. Neki smatraju kako time i provociraju vladu da uvede rijetko korištena ovlaštenja u vanrednim situacijama.

Na snimku objavljenom na Twiter nalogu za “Konvoj slobode” vidi se da je Tamara Lich, jedna od organizatorica, privedena u četvrtak navečer. Ranije je uhapšen drugi vođa pod imenom Chris Barber.


Lich je objavila video gdje je rekla kako očekuje da će biti uhapšena te je pozvala pristalice da preplave glavni grad, rekavši da će kamiondžije koji su već na mjestu “ostati i boriti se za njihovu slobodu”.”Ako možete doći u Ottawu i stati s nama, to bi bilo fantastično”, rekla je.

Šef gradske policije Steve Bell rekao je da će pristup centru Ottawe biti ograničen kako bi se spriječilo da se ljudi pridruže demonstracijama, te je upozorio na akciju protiv onih koji su već tamo.

“Konvoj slobode” je započeo s kamiondžijama koji su protestirali protiv uvođenja obaveznog vakcinisanja protiv covida za prelazak granice s SAD-om. Njihovi zahtjevi su u međuvremenu narasli tako da uključuju i ukidanje svih ograničenja pandemije i, za mnoge, širi program protiv vlade.

Na svom vrhuncu, pokret je uključivao i blokade većine graničnih prijelaza između SAD-a i Kanade, uključujući ključnu rutu između Windsora i Ontario te Detroit i Michigan.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime