Naslovnica Koronavirus Kanadska policija preuzela kontrolu u Ottawi

Kanadska policija preuzela kontrolu u Ottawi

Ottaw
Ottaw

Nakon odvlačenja kamiona i privođenja demostranata policija je u nedjelju gotovo u potpunosti preuzela kontrolu u centru glavnog kandskog grada Ottawe koja je 24 dana bila paralizirana zbog vozača kamiona nezadovoljnih zdravstvenom politikom kanadske vlade.

Vlasti su saopćile da su uhapsile 190 demonstranata i odvukle gotovo 80 vozila koji su sedmicama stvarali buku svojim sirenama, piše Reuters.

Od kraja januara stotine vozača kamiona kampirale su ispred zgrade parlamenta negodujući protiv odluke o obveznom vakcinisanju protiv korone ako žele prijeći kanadsko-američku granicu.

Prskajući demonstrante biber sprejom i rušeći njihova improvizirana skloništa, policija je početkom vikenda povisila ton, ocijenivši da je vrijeme da odu. Pošto su rastjerali većinu njih, oko zgrade parlamenta postavili su ogradu.

Vlasti su u nedjelju ipak upozorile da se policijska akcija nastavlja.

“Obećali smo ove sedmice da ćemo osloboditi naše ulice i vratiti ih stanovnicima. Svakim satom smo bliže tom cilju”, rekao je Steve Bell, policijski načelnik Ottawe, na konferenciji za medije.

U nedjelju je samo šačica nezadovoljnih kamiondžija još bila na ulicama u centru grada.

Odbijajući priznati poraz, mnogi među njima su rekli da će se i dalje boriti za potpuno ukidanje restrikcija u zemlji koje su među najstrožima u svijetu. Neke su ovih dana već ublažene.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime