Naslovnica Novo Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara

Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara

0
Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara
Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara

Već sedam dana traje rat u Ukrajini, a jedan od najuglednijih američkih listova New York Times tvrdi da su kineski zvaničnici tražili od Rusa da sačekaju s napadom dok se ne završe Zimske olimpijske igre koje su tokom februara održane u Pekingu.

Informacije o napadu Rusa imale su, po njihovim saznanjima, sve države sa zapada, kao i Kinezi kojima se nije svidio trenutak u kojem Vladimir Putin planira invaziju na Ukrajinu.Zbog toga su navodno stupili u kontakt kako bi napad bio odložen dok se veliko sportsko takmičenje ne završi.

Odložen rat zbog sporta

“Putin se 4. februara u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Moskva i Peking su tada izdali izjavu od 5.000 riječi u kojoj su izjavili da njihovo partnerstvo nema granica, osudivši proširenje NATO-a i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak s istinskom demokratijom”, navodi se u tekstu New York Timesa u kojem se dodaje:”Obavještajni podaci o razmjeni informacija između kineskih i ruskih zvaničnika bili su povjerljivi. Prikupila ga je zapadna obavještajna služba i zvaničnici koji su ga pregledali i smatrali su ga vjerodostojnim. Visoki zvaničnici u SAD-u i savezničkim vladama su to prenijeli dok su razgovarali o tome kada bi Putin mogao napasti Ukrajinu.”

Podsjetimo, Zimske olimpijske igre trajale su od 4. do 20. februara, a nekoliko dana nakon toga počeo je rat u Ukrajini.

Rusi su službeno 24. februara počeli napad na Ukrajinu, a situacija je bila nemirna i nekoliko dana ranije.

Prethodni članakNavijači Fiorentine “poslali” Vlahovića u pakao
Naredni članakAbramovič prodaje Chelsea

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime