Naslovnica Novo Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara

Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara

Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara
Kina tražila odlaganje rata zbog Zimskih olimpijskih igara

Već sedam dana traje rat u Ukrajini, a jedan od najuglednijih američkih listova New York Times tvrdi da su kineski zvaničnici tražili od Rusa da sačekaju s napadom dok se ne završe Zimske olimpijske igre koje su tokom februara održane u Pekingu.

Informacije o napadu Rusa imale su, po njihovim saznanjima, sve države sa zapada, kao i Kinezi kojima se nije svidio trenutak u kojem Vladimir Putin planira invaziju na Ukrajinu.Zbog toga su navodno stupili u kontakt kako bi napad bio odložen dok se veliko sportsko takmičenje ne završi.

Odložen rat zbog sporta

“Putin se 4. februara u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Moskva i Peking su tada izdali izjavu od 5.000 riječi u kojoj su izjavili da njihovo partnerstvo nema granica, osudivši proširenje NATO-a i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak s istinskom demokratijom”, navodi se u tekstu New York Timesa u kojem se dodaje:”Obavještajni podaci o razmjeni informacija između kineskih i ruskih zvaničnika bili su povjerljivi. Prikupila ga je zapadna obavještajna služba i zvaničnici koji su ga pregledali i smatrali su ga vjerodostojnim. Visoki zvaničnici u SAD-u i savezničkim vladama su to prenijeli dok su razgovarali o tome kada bi Putin mogao napasti Ukrajinu.”

Podsjetimo, Zimske olimpijske igre trajale su od 4. do 20. februara, a nekoliko dana nakon toga počeo je rat u Ukrajini.

Rusi su službeno 24. februara počeli napad na Ukrajinu, a situacija je bila nemirna i nekoliko dana ranije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime