Naslovnica Vijesti Svijet Kineske vlasti kažnjavaju lokalne dužnosnike koji se neuspješno nose s delta sojem

Kineske vlasti kažnjavaju lokalne dužnosnike koji se neuspješno nose s delta sojem

kineske vlasti

Kineske vlasti su kaznile više od 40 lokalnih dužnosnika jer su se neuspješno nosili s delta sojem koronavirusa, piše CNN.

Trenutna epidemija, koja se prvi put pojavila u istočnom gradu Nanjingu, proširila se na više od polovicu kineskih provincija i uzrokovala više od 1000 infekcija u tri tjedna, prema dnevnim izvješćima Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

Vlasti su uvele strogi lockdown, provode masovna testiranja, karantene te su ograničena putovanja.

Takve se mjere primjenjuju razmjerima i intenzitetom kakvi nisu viđeni u Kini od početne epidemije s početka 2020. Oni dužnosnici koji nisu uspjeli provesti mjere dovoljno brzo ili temeljito sada se suočavaju s disciplinskim mjerama.

U cijeloj zemlji najmanje 47 dužnosnika, od čelnika lokalnih vlada, zdravstvenih povjerenstava, bolnica i zračnih luka, kažnjeno je zbog nemara, prema službenim izjavama i izvješćima državnih medija.

Istrage i uhićenja

U Nanjingu, glavnom gradu provincije Jiangsu, 15 dužnosnika smatrano je odgovornim za dopuštanje širenja infekcija na međunarodnoj zračnoj luci Nanjing Lukou, navodi se u priopćenju.

Zračna luka je mjesto gdje se vjeruje da je epidemija prvi put započela, devet čistača je zaraženo 20. srpnja tijekom rutinskog testa na koronavirus. Vlasti su povezivale klaster s letom iz Rusije koji je stigao 10. srpnja.

Trojica službenika u zračnoj luci pod istragom su pokrajinskih disciplinskih vlasti, a dvojica su privedena. Drugi, uključujući dogradonačelnika Nanjinga, dobili su kazne u rasponu od suspenzije do strogih upozorenja, navodi se u priopćenju.

Kineska strategija o “nultoj toleranciji” stavila je lokalne vlasti pod ogroman pritisak da spriječe širenje virusa, a niz službenika je kažnjen.

Vrlo zarazna varijanta delta, međutim, dovela je u pitanje takvu strategiju i postavlja se pitanje koliko je pristup održiv.

Suživot s virusom

Posljednjih tjedana neki istaknuti kineski stručnjaci za javno zdravstvo pozvali su na promjenu pristupa, predlažući da zemlja nauči koegzistirati s koronavirusom u skladu s drugim zemljama s relativno visokim cijepljenjem.

Međutim, u nedjelju je bivši kineski ministar zdravstva objavio komentar u stranačkom glasniku People’s Daily koji napada ideju “suživota s virusom”, što potencijalno sugerira službeni otpor tom pristupu.

U članku je bivši ministar Gao Qiang optužio Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo da “ne poštuju zdravlje i sigurnost ljudi” i uzrokuju oživljavanje epidemija ublažavanjem ograničenja covida.

“Ne samo da ne možemo ublažiti kontrolu epidemije, već moramo dodatno ojačati slabe karike, zatvoriti rupe i odlučno nadzirati epidemiološku situaciju i izdati rano upozorenje. To nije” koegzistiranje s virusom”, već uključivanje u dugoročnu borbu kako bi iskorijenio virus “, rekao je Gao.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime