Naslovnica Vijesti “Konvoj slobode” želi blokirati Brisel: Više od 1.000 vozila krenulo iz Francuske

“Konvoj slobode” želi blokirati Brisel: Više od 1.000 vozila krenulo iz Francuske

Konvoj slobode
Konvoj slobode

Brojni Belgijanci zajedno sa ljudima koji dolaze iz drugih evropskih gradova automobilima su se u “Konvoju slobode” zaputili prema Briselu, glavnom gradu Belgije, kako bi protestovali zbog ograničenja uvedenih protiv pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj protest je uslijedio nakon što su brojni vozači kamiona u Kanadi prije dvije sedmice pokrenuli protest protiv pandemijskih mjera koji je kasnije nazvan “Konvoj slobode”. Učesnici “Konvoja slobode” imaju namjeru da danas blokiraju Brisel, nakon sličnih protesta koji su proteklog vikenda održani u Parizu i Hagu. Stotine policajaca raspoređeno je u Briselu i oko njega kako bi zadržali kolone vozila koje se kreću prema Briselu.

Osim strogih policijskih mjera na ulazu u grad, policija je poduzela opsežne mjere sigurnosti u kvartu Šuman u centru grada, gdje su smještene institucije Evropske unije (EU), kako bi spriječila “Konvoj slobode” kojem je zabranjen ulazak u Brisel.

Naime, prema pisanju belgijskih medija, u noći između nedjelje i ponedjeljka, oko 1.300 motornih vozila se iz Francuske uputilo prema Belgiji. Lokalni mediji navode da vozila dolaze i iz ostalih susjednih zemalja Belgije, poput Holandije i Njemačke.

Gradonačelnik Brisela Philipe Close je krajem prošle sedmice saopštio da je zabranio okupljanje u gradu, jer, prema njegovim riječima “organizatori nemaju dozvolu za okupljanje”.

Close je u ponedjeljak ujutro izjavio da neće dozvoliti “da prijestonica bude talac” pokreta “Konvoj slobode”. Napomenuo je da je za svako okupljanje u Belgiji obavezna dozvola, a budući da organizatori “Konvoja slobode” nisu poznati, onda ovaj pokret nema pravo na protest u belgijskom glavnom gradu.

Belgijska policija je poručila građanima da izbjegavaju Brisel tokom ponedjeljka. Najavljeno je da će učesnici “Konvoja slobode” blokirati centar grada, uključujući i četvrt gdje se nalaze sjedišta institucija Evropske unije.

“Konvoj slobode” je serija tekućih protesta i blokada, koja su počela u Kanadi protiv obavezne vakcinacije, ali je pretvoren u pokret protiv svih ograničenja koja se tiču pandemije koronavirusa.

Na sličan način su organizovani protesti u Parizu i Hagu. Nema preciznih podataka ko stoji iza ovog pokreta, ali je poznato da se pripadnici pokreta organizuju putem socijalnih mreža.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime