Naslovnica Ekonomija Korona popušta u regionu, mjere se ublažavaju: Evo gdje se ukidaju maske...

Korona popušta u regionu, mjere se ublažavaju: Evo gdje se ukidaju maske i dozvoljavaju vjenčanja

korona

Poslije nekoliko mjeseci, kada su zemlje bilježile po nekoliko hiljada novooboljelih i trocifrene brojeve umrlih od korone, epidemiološka situacija se popravila i stvorila uslove za popuštanje mjera.

Prošlo je godinu i po od pojave korona virusa u svijetu, a čini se da tek sada život počinje polako da se vraća u normalu, najviše zahvaljujući vakcinaciji. Iako stručnjaci upozoravaju da još nije vrijeme za “spuštanje garda”, zemlje u regionu počinju sa ublažavanjem mjera nakon pada broja oboljelih.

Međutim, zemlje u regionu posljednjih dana i nedjelja bilježe pad broja oboljelih i umrlih, čime su se stvorili uslovi za popuštanje mjera. Tako su Hrvatska i Rumunija dozvolile organizovanje svadbi, dok je Mađarska ukinula nošenje maski.

Hrvatska

Odlukom Štaba od danas na snagu stupa popuštanje mjera u Hrvatskoj zbog povoljnije epidemiološke situacije u zemlji.

Na okupljanjima može da prisustvuje do 100 osoba, a na svadbama do 120 osoba.

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prenos infekcije i dalje su na snazi stroge mjere fizičkog distanciranja (najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru), a ako nije moguće održavanje fizičke distance obavezno je korišćenje maski.

Nužne epidemiološke mjere koje će ovom odlukom stupiti na snagu su zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mestu, javna događanja i okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 23 časa, na pogrebima, poslednjim ispraćajima i polaganjima urni, a saučešće ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su da nadziru da li se mjere poštuju.

Otvaraju se zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata, čije radno vrijeme se produžava do 23 sata.
Do 23 sata će raditi pekare, a do tog vremena radiće kazina i prodavaće se alkoholna pića.

korona

Sve osobe koje prisustvuju vjenčanju moraju da ispune jedan od četiri uslova: da je prošlo 14 dana od kako su se revakcinisali, da su u proteklih 180 dana preležali korona virus, da su preležale koronu i vakcinisale se makar jednom dozom vakcine ili da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

Ukida se i obustava rada plesnih škola i dječijih igraonica. Razne kulturne manifestacije poput izložbi i sajmova mogu da se od danas održavaju na otvorenom prostoru.

Međutim, obaveza nošenja maski ostaje na snazi.

Prema podacima od juče, u Hrvatskoj je testirano 6.319 uzoraka na korona virus, od kojih je 375 novozaraženih osoba, što je broj trenutno aktivnih slučajeva pao ispod 3.000. Prijavljeno je 10 smrtnih slučajeva. Ukupan broj preminulih od posljedica korona virusa je 7.981 osoba.

Slovenija

Slovenija je ušla u “zelenu fazu” epidemije koja predviđa skoro potpuno popuštanje mera, ali to će prema najavama uslijediti druge nedjelje.

S padom prosjeka novozaraženih na manje od 300, Slovenija je ušla u zadnju “zelenu” fazu epidemije, no vladin koordinator za vakcinisanje Jelko Kacin najavio je da će vlada s mogućim popuštanjem mjera pričekati iduću nedelju.

– Istina je da smo u zelenoj fazi, no preporuke epidemiologa vladi u pogledu popuštanja su konzervativna, to će pričekati iduću nedjelju – kazao je Kacin.

korona

Kao razlog za oprez oko popuštanja mjera naveo je prošli vikend kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopuštena prisutnost gledalaca na sportskim tribinama.

Prema podacima od juče, Slovenija je testirala 4.012 uzoraka, od kojih je 365 pozitivno ili 9,1 odsto, što je slično kao i prethodne srijede. Sedmodnevni prosjek je trenutno 288 potvrđenih infekcija.Trenutno je i 4.800 aktivnih slučajeva. Prijavljena su tri smrtna slučaja.

Bosna i Hercegovina

Situacija se popravlja i u BiH, pa je tako Vlada Federacije BiH 20. maja donijela odluku o potpunom ukidanju policijskog časa na prostoru tog entiteta BiH. Krizni štab Federacije BiH je na prijedlog Vlade dozvolio i povećanje broja osoba koje se okupljaju na otvorenom na 70 i u zatvorenom na 30.

U Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, prema podacima od juče, testirano je 2.245 uzoraka na korona virus od kojih je 104 novozaraženih. Preminulo je 10 osoba, šest manje u odnosu na dan ranije.

Rumunija

Rumunski premijer Florin Kicu danas je poručio da je, iako pandemija korona virusa još nije prošla, došlo vrijeme da građani ponovo uživaju u vjenčanjima, krštenjima i drugim događajima masovnog okupljanja.

Kicu je rekao da popuštanje mjera od 1. juna za vakcinisane osobe za njih nisu privilegija, već podsticaj ljudima da se imunizuju kako bi se svi vratili u normalu, i napomenuo je da će se o ostalim relaksacijama razgovarati od 1. jula.

– Svaki naš dalji korak uslijediće kako budemo pobjeđivali kovid-19 jer se još uvek borimo protiv pandemije, ali imamo program koji smo najavili, popuštanje od 1. juna, 1. jula , 1. avgusta, u zavisnosti od toga šta se dešava sa nekoliko parametara. Sada su se stekli uslovi da Rumuni ponovo uživaju u vjenčanjima, krštenjima nakon skoro godinu dana, tako da od 1. juna, pod uslovom da se ispune određeni uslovi, možemo razgovarati o novoj etapi – rekao je Kicu za B1TV, prenosi Ađerpres.

korona

Prema njegovim riječima, doneta je i odluka u vezi sa nošenjem maske, koja više nije obavezna u zatvorenom prostoru gdje ima najviše pet osoba, pod uslovom da su sve vakcinisane.

Takođe, prema njegovom mišljenju, mjere koje predviđaju otvaranje klubova, barova i diskoteka, sa 50 odsto kapaciteta za vakcinisane ljude, nisu privilegija, već ohrabrenje.

Kicu je najavio i da bi se ove godine mogli organizovati festivali i koncerti u Rumuniji, koji su planirani za avgust i septembar.

U Rumuniji je prema podacima od juče, registrovano 307 novozaraženih osoba od preko 31.000 testiranih uzoraka. Prijavljeno je 39 smrtnih slučajeva, odnosno 30.131 pacijenata od početka epidemije.

Mađarska

Nošenje maski više nije obavezno na javnim mjestima u Mađarskoj. Zemlja je početkom maja ukinula pojedina ograničenja za građane koji imaju “imunitetske kartice”, certifikat koji izdaje vlada vakcinisanim građanima ili onima koji su preboljeli kovid-19.

Nosioci certifikata mogu da koriste sve usluge restorana, borave u hotelima i idu u pozorišta, bioskope, teretane, biblioteke, muzeje.

Skupovi do 500 ljudi mogu se održavati na otvorenom, dok događaji u zatvorenim prostorima će biti dozvoljeni za one koji su vakcinisani. Većina objekata uslužne djelatnosti već je počela sa radom, uključujući hotele, restorane, pozorišta, bioskope, teretane i sportske dvorane.

Broj vakcinisanih je prešao pet miliona, a premijer Viktor Orban je najavio i ukidanje policijskog sata.

Mađarska je prema podacima od juče, prijavila 32 smrtna slučaja, uglavnom starijih osoba. Registrovano je 213 novozaraženih korona virusom. Broj aktivnih infekcija smanjio se na 91.164. Ukupnog preminulih od posledica korona virusa je 29.654.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime