Naslovnica Novo Kurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih “proxyja” na Balkanu –...

Kurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih “proxyja” na Balkanu – Srbije i RS-a

Kurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih
Kurti: Rusija može pokušati proširiti sukob putem svojih "proxyja" na Balkanu - Srbije i RS-a

Kosovski premijer Albin Kurti u razgovoru za CNN rekao je da Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju te da nije neutralna kako se predstavlja.

“Ali Srbija nije neutralna. Srbija je na strani Ruske Federacije i zato moramo da budemo oprezni”, upozorio je Kurti.

Ponovo je govorio o srpskim bazama, navodeći da su ukupno 42 stacionirane u blizini Kosova.

Podcrtao je da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija “mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu”.

“Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blic krig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) – Srbije ili Republike Srpske”, rekao je Kurti.

Kurti je poručio da se Priština ne plaši i da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52%. Također je naveo da se u regionu vodi tzv. hibridni rat te ponovio da je u Nišu stacioniran Ruski humanitarni centar koji je prilično blizu Prištine.

“Hibridni rat nije zamjena za rat, već samo njegova pripremna faza“, dodao je kosovski premijer navodeći ponovo da je Priština zabrinuta i na oprezu, ali ne i uplašena, a ujedno zbog toga što su partneri Kosova SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Kurti je kazao da je svjestan da NATO znači sigurnost za sve članice Alijanse.

“Kosovo još uvijek nije u NATO-u, ali je NATO na Kosovu“, poručio je.

On je naveo da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini i da bi se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije ili kasnije trebalo suditi pred Međunarodnim sudom pravde

Intervju za CNN Kurti je ujedno iskoristio kako bi ponovo kazao da su srpske snage – policija, vojska i paramilitarne formacije prije 23 godine “počinile genocid nad Albancima”.

“Tada je 860.000 Albanaca protjerano sa Kosova, više od 80% populacije je protjerano iz svojih kuća, imamo 20.000 žena i djevojčica koje su silovane, više od 12.000 nenaoružanih civila je ubijeno i 120.000 kuća je uništeno ili zapaljeno“, tvrdi kosovski premijer.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime