Naslovnica Novo Lavrov: Zadivljen sam brzinom kojom su zapadne zemlje zauzele rusofobični stav

Lavrov: Zadivljen sam brzinom kojom su zapadne zemlje zauzele rusofobični stav

Lavrov: Zadivljen sam brzinom kojom su zapadne zemlje zauzele rusofobični stav
Lavrov: Zadivljen sam brzinom kojom su zapadne zemlje zauzele rusofobični stav

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je kako će Rusija dobro razmisliti da li će u budućnosti obnoviti odnose sa zemljama Zapada i da li su odnosi sa zapadnim zemljama nešto što je Rusiji potrebno.

Tokom projekta u Rusiji koji je organizovan pod nazivom “Sto pitanja lideru”, Lavrov se osvrnuo na aktuelnu krizu u odnosima Rusije i Zapada te je rekao kako će odnosi u budućnosti ovisiti prije svega od ponašanja zapadnih zemalja.

“To u potpunosi ovisi od zapadnih zemalja. Kada prežive svoje ‘ludilo’ i odluče da postoji Rusija, ona će biti tu i neće nestati. Uvjeren sam, svake godine bit ćemo jači”, rekao je Lavrov.

Naglasio je kako je začuđen brzinom kojom je Zapad zauzeo rusofobični stav.

“Početkom 20. stoljeća američki politolozi su pisali o Rusiji kao o barbarima. To je sve što se dogodilo nakon završetka Hladnog rata, sva ta pompezna priča o univerzalnim vrijednostima koje će se graditi od Atlantika do Urala, a zatim i do Vladivostoka isparila je preko noći. Bio sam zadivljen brzinom kojom je Zapad nakon početka ‘specijalne vojne operacije’ zauzeo rusofobičnu poziciju, podstičući rusofobiju na lokalnom nivou”, mišljenja je Lavrov.

Poručio je kako Rusija mora prestati ovisiti od uvoza iz zapadnih zemalja.

“Mi sada stvaramo neku vrstu procesa zamjene uvoza. Moramo na bilo koji način prestati ovisiti o snabdijevanju bilo čega sa Zapada kako bismo osigurali razvoj industrije naše domovine”, ističe ruski šef diplomatije.

Na kraju, naglasio je kako područje Euroazije ostaje najperspektivnija regija u kojoj Rusija mora zauzeti aktivnije učešće.

“Naravno, ako naši susjedi na Zapadu nemaju želju da nastave aktivno tražiti mogućnosti za produbljivanje partnerstava, ima ih na Istoku. Već značajno povećavamo udio trgovine koji se servisira u nacionalnim valutama partnerskih zemalja kao što su Indija, Kina i Iran. Ovo je izazov, ali i velika prilika za nas”, zaključio je Lavrov.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime