Naslovnica Novo Lider Senegala pregovarat će s Putinom o izvozu žitarica

Lider Senegala pregovarat će s Putinom o izvozu žitarica

Lider Senegalaa pregovarat će s Putinom o izvozu žitarica
Lider Senegalaa pregovarat će s Putinom o izvozu žitarica

Predsjednik Senegala i lider Afričke unije Macky Sall trebao bi u petak otputovati u Rusiju gdje će se sastati s predsjednikom ove države Vladimirom Putinom.

Iako bi u normalnim okolnostima posjeta jednog državnika iz Afrike Rusiji bila samo dio uobičajenih diplomatskih aktivnosti, u kontekstu novih geopolitičkih pozicija i rata u Ukrajini, ova posjeta bi mogla biti jedna od važnijih u ovoj godini.

Naime Sall bi sa Putinom u Sočiju trebao razgovarati o oslobađanju zaliha žita i đubriva koje se nalazi u ukrajinskim crnomorskim lukama, a od kojih uveliko ovise upravo afričke zemlje.

“Sall putuje u Rusiju jer blokada izvoza žitarica i đubriva posebno pogađa afričke zemlje. Razgovori su također usmjereni i na napore Afričke unije da doprinese zatišju rata u Ukrajini”, saopćeno je iz kabinete senegalskog predsjednika.

S druge strane, iz Kremlja su saopćili kako će Sall i Putin razgovarati o interakciji Rusije s Afričkom unijom uključujući i proširenje političkog dijaloga, ekonomske i humanitarne saradnje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je 22 miliona tona žitarica, što čini skoro polovinu ukrajinskog izvoza, ‘zarobljeno’ ruskom blodakom glavnih izvoznih ruta kroz Crno i Azovsko more.

Pored sastanka s Putinom, senegalski predsjednik u srijedu je učestvovao i na samitu Evropskgo vijeća o sigurnosti hrane gdje je putem videolinka poručio čelnicima EU da je nedostatak hrane u Africi, uslijed rata u Ukrajini, veoma ozbiljan i alarmantan.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime