Naslovnica Vijesti BiH Lideri G7 se sastaju sutra na poziv Johnsona, tema je Afganistan

Lideri G7 se sastaju sutra na poziv Johnsona, tema je Afganistan

lideri g7

Britanski premijer Boris Johnson saopštio je danas da je sazvao sastanak lidera grupe sedam (G7) u utorak, kako bi se razgovaralo o krizi u Afganistanu, i pozvao je međunarodnu zajednicu da pronađe načine da spriječi njenu eskalaciju.

“Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica radi na tome da obezbjedi sigurnu evakuaciju, spriječi humanitarnu krizu i podrži afganistanski narod”, napisao je Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.

Zapadne vlade raspravljaju o tome kako da se nose sa situacijom u Kabulu, gdje hiljade civila očajnicki žele da pobjegnu iz Afganistana.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Kabulom prošlog vikenda u prevratu koji je poslao civile i afganistanske vojne saveznike u bijeg zarad sigurnosti.

Mnogi navode da se plaše povratka strogog tumačenja islamskog zakona koji je bio nametnut tokom prethodne talibanske vladavine koja je okončana prije 20 godina.

Predsjednik SAD Joe Biden prisustvovaće u utorak virtuelnom sastanku kojem će prisustvovati lideri G7, na kojem će tema biti trenutna situacija u Afganistanu, uključujući humanitarnu pomoć afganistanskim izbjeglicama, saopštila je danas portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Vijesti.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime