Naslovnica Novo Lula da Silva je novi predsjednik Brazila

Lula da Silva je novi predsjednik Brazila

Lula da Silva je novi predsjednik Brazila

Luiz Inacio Lula da Silva je novi predsjednik Brazila nakon što je na izborima pobijedio protukandidata i aktuelnog predsjednika Jaira Bolsonara.

Brazil je skrenuo ulijevo jer je bivši predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva na predsjedničkim izborima pobijedio aktuelnog, ekstremno desničarskog, predsjednika Jaira Bolsonara.Nakon kampanje podjela u kojoj su se dva rivala na suprotnim stranama političkog spektra sukobila, Lula je osvojio 50,9% glasova.

To je bilo dovoljno da se pobijedi Jair Bolsonaro, čije su pristalice bile uvjerene u pobjedu. Ali podjela koju su ovi izbori istakli teško da će nestati.

To je zapanjujući povratak za političara koji se nije mogao kandidirati na posljednjim predsjedničkim izborima 2018. godine jer je bio u zatvoru i zabranjeno mu je da se kandiduje.

Proglašen je krivim za primanje mita od brazilske građevinske firme u zamjenu za ugovore s brazilskom državnom naftnom kompanijom Petrobras.

Lula je u zatvoru proveo 580 dana prije nego što mu je presuda poništena i on se vratio u političku borbu.

“Pokušali su da me živog zakopaju i evo me”, rekao je, započevši svoj pobjednički govor, a njegov govor možete pogledati OVDJE.

Istraživanja javnog mnijenja su od početka sugerirala da će pobijediti na izborima, ali kada je njegovo vodstvo u prvom krugu bilo mnogo manje od predviđenog, mnogi Brazilci su počeli sumnjati u to.

Lula ima 77 godina i bio je predsjednik Brazila od 2003. do 2010. godine. Ključ njegove popularnosti tokom prva dva mandata bio je izvlačenje miliona Brazilaca iz siromaštva.

“Danas kažemo svijetu da se Brazil vratio. Previše je velik da bi bio protjeran u ovu tužnu ulogu globalnog parije”, dodao je Lula.

Ali u središtu njegovog govora bilo je obećanje da će se uhvatiti u koštac s glađu, koja je u porastu u Brazilu i koja pogađa više od 33 miliona ljudi. No to neće biti lak zadatak nakon pandemije.

Jair Bolsonaro još se nije oglasio i priznao poraz.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime