Naslovnica Novo Mađarska i Slovačka protiv EU embarga na uvoz ruske nafte

Mađarska i Slovačka protiv EU embarga na uvoz ruske nafte

Mađarska i Slovačka protiv EU embarga na uvoz ruske nafte
Mađarska i Slovačka protiv EU embarga na uvoz ruske nafte

Nakon što je jučer predsjednica Evropske komisije Urula von der Leyen objavila sadržaj šestog paketa sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu a koji se tiče izbacivanja Sberbanke iz sistema SWIFT te embarga na uvoz nafte, nekoliko država članica EU traže izuzeće od ovih odluka.

Mađarska je istakla kako je EU plan da zabrani uvoz ruske nafte bez sigurnosnih garancija za države članice kada je u pitanju od rživost energetskog sektora i trenutnog načina opskrbe.

Prema planu EU, Mađarska i Slovačka, dvije države koje najviše ovise o ruskoj sirovoj i prerađenoj nafti, imat će produžen rok za implementaciju embarga do kraja 2023. godine.

“Ne vidimo nikakve planove ili garancije za tranziciju na osnovu trenutnih prijedloga te kako će se osigurati stabilnost energentskog sektora Mađarske”, kazao je Zoltan Kovacs, glasnogovornik vlade ove države.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto kazao je kako u trenutnoj formi, njegova država ne može prihvatiti dio šestog paketa sankcija Rusiji a koji se odnosi na zabranu uvoza nafte i naftnih derivata.

“Briselski paket sankcija bi onemogućio dostavu nafte iz Rusije Evropi, u relativno kratkom vremenu, što se tiče naše države bilo bi to krajem naredne godine”, istakao je Szijjarto u Facebook videu.

On je dodao kako bi se Mađarska mogla povinovati novim mjerama ukoliko bi iz sankcija bila izbačena odredba o uvozu nafte iz Rusije putem već postojećih naftovoda.

Ambasadori država članica EU nastavit će danas diskusiju o zauzimanju jedinstvenog stava. Prije no što stupe na snagu, sankcije moraju biti jednoglasno usvojene.

Slovačka je također najavila kako neće prihvatiti prijedlog sankcija u sadašnjoj formi prijedloga.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime