Naslovnica Novo Mediteranske zemlje traže da EU ravnomjerno prima migrante iz drugih zemalja kao...

Mediteranske zemlje traže da EU ravnomjerno prima migrante iz drugih zemalja kao i one iz Ukrajine

Mediteranske zemlje traže da EU ravnomjerno prima migrante iz drugih zemalja kao i one iz Ukrajine
Mediteranske zemlje traže da EU ravnomjerno prima migrante iz drugih zemalja kao i one iz Ukrajine

Mediteranske zemlje MED 5 (Španija, Italija, Grčka, Kipar, Malta) traže od Evropske unije da pokaže solidarnost u raspoređivanju migranata koji pristižu morem.

MED 5 traži od EU da pokaže solidarnost prema migrantima iz drugih dijelova svijeta jednako kao što to radi sa izbjeglicama iz Ukrajine.

Brojni migranti iz Afrike i Bliskog istoka pristižu u Španiju, Italiju, Grčku, Kipar i Maltu, pa države traže uspostavu mehanizma kojim bi migranti bili raspoređeni u sve države članice EU. Ministri unutrašnjih poslova pet zemalja okupili su se tokom vikenda u Veneciji nakon čega su objavili zajedničko saopćenje.

“To je važno u ovom novom globalnom kontekstu, u kojem se ne može isključiti teška prehrambena kriza kao posljedica blokade izvoza žitarica”, rekla je talijanska ministrica unutrašnjih poslova Luciana Lamorgese na zajedničkoj konferenciji za medije.


MED 5 traži da se putem evropskog sporazuma o migracijama i azilu oko kojega se trenutno pregovara, smanji pritisak na mediteranske zemlje i veliki broj migranata zbrine u svih 27 država članica EU.

🇮🇹🇪🇸🇬🇷🇲🇹🇨🇾 Ho incontrato ieri sera a Venezia i Ministri dell’interno dell’area mediterranea: Luciana Lamorgese (Italia), Fernando Grande-Marlaska (Spagna), Makis Voridis (Grecia), Byron Camilleri (Malta) e Nicos Nouris (Cipro). pic.twitter.com/STiLQ09lyz

— Luca Zaia (@zaiapresidente) June 5, 2022

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska također je naglasio kako je potrebno produbiti saradnju i sa tranzitnim zemljama preko kojih migranti pristižu u Evropu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime