Naslovnica Novo Međunarodna agencija za energiju poručila Evropi da se spremi na zimu bez...

Međunarodna agencija za energiju poručila Evropi da se spremi na zimu bez ruskog plina

Međunarodna agencija za energiju poručila Evropi da se spremi na zimu bez ruskog plina
Međunarodna agencija za energiju poručila Evropi da se spremi na zimu bez ruskog plina

Evropa se mora odmah pripremiti da Rusija ove zime isključi sav izvoz plina u regiju, rekao je Fatih Birol šef Međunarodne agencije za energiju, koji je pozvao vlade, a rade na smanjenju potražnje i održavanju nuklearnih elektrana otvorenim.

Birol je kazao da bi smanjenje dopremanja plina posljednjih sedmica koje je Kremlj pripisao radovima na održavanju moglo biti početak širih rezova osmišljenih kako bi se spriječilo punjenje skladišta i pripremi za zimu.

“Europa bi trebala biti spremna u slučaju da ruski plin bude potpuno prekinut. Što se više približavamo zimi, to više razumijemo namjere Rusije. Vjerujem da su rezovi usmjereni na spriječavanje evropskog punjenja skladišta i povećanje ruske poluge u zimskim mjesecima,” rekao je Birol u izjavi za Financial Times.

Zemlje EU-a se trude da napune svoja skladišta plinom. Njemačka se nada da će do novembra dosegnuti 90% kapaciteta. Njena skladišta su trenutno tek polovično puna.

Države članice također rade na smanjenju svog oslanjanja na ruska fosilna goriva, nabavljanjem plina iz drugih zemalja, uključujući SAD, te ubrzavanjem prelaska na obnovljivu energiju. Dužnosnici su priznali da izbacivanje ruske nafte i plina znači sagorijevanje više ugljena i održavanje nuklearnih elektrana.

Birol je rekao da hitne mjere koje su europske vlade poduzele za smanjenje potražnje za energijom vjerojatno nisu otišle dovoljno daleko, te je pozvao zemlje da rade na očuvanju zaliha energije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime