Naslovnica Vijesti BiH Međunarodni Aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije

Međunarodni Aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije

Međunarodni Aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije
Međunarodni Aerodrom u Tuzli: Šire se kapaciteti, uskoro nove linije

Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je bilježiti pozitivne rezultate nakon pandemije, a od početka godine upisao je 76.000 prevezenih putnika.

Paralelno sa rješavanjem određenih finansijskih problema, Međunarodni aerodrom u Tuzli čeka na realizaciju projekata na kojima se užurbano radi, a koji će dovesti do novih linija i avioprijevoznika, još jednog baznog aviona te samim tim i većeg broja putnika.

Zbog pandemije koronavirusa, odnosno restriktivnih mjera koje su se odnosile na putovanja bh. građana u druge države i obratno, Međunarodni aerodrom u Tuzli našao se u problemima iz kojih se sada oporavlja.

Od početka ove godine do 1. aprila prevezeno je 56.000 putnika, što je pozitivan rezultat ukoliko se uzme u obzir da je riječ o većinski zimskom periodu kojeg su karakterizirale i djelimično rigorozne mjere i smanjen broj letova. Značajniji skok broja putnika zabilježen je u aprilu ove godine, a od prvog dana tog mjeseca do danas riječ je o cifri od 20.000.

Prema riječima v.d. direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževada Halilčevića, ovo ljeto moglo bi donijeti značajniji broj prevezenih putnika, a tome će doprinijeti bogatiji red letenja, uz turističke dvosedmične linije za Antaliju, koje će biti uspostavljene od 10. juna ove godine.

“Uz dva bazna aviona kompanije Wizz Air, planirani broj putnika u ovoj godini je okvirno njih 400 hiljada i nadamo se da ćemo ga moći ostvariti. Trenutno vodimo i intenzivne pregovore s nekoliko aviokompanija, ali zbog klasifikacije povjerljivosti sada ne možemo reći o kojima je riječ”, ističe Halilčević.

Kompanija Wizz Air trenutno iz Tuzle ima 15 uspostavljenih linija u šest država.

“U Njemačkoj smo pokriveni sa osam destinacija, tri su u Švedskoj, po jedna u Italiji, Austriji i Danskoj te Basel koji je zvanično u Francuskoj, ali ga suštinski koristi Švicarska”, pojasnio je Halilčević.

Međunarodni aerodrom u Tuzli dobija treći gate

Menadžment Međunarodnog aerodroma u Tuzli vrši pregovore sa kompanijom Wizz Air u vezi sa dovođenjem trećeg baznog aviona, s tim da bh. strana u ovom slučaju mora stvoriti pretpostavke za to, a koje se odnose na formiranje trećeg gatea.

“U toku je dobijanje svih pratećih dozvola kako bi se započelo sa izgradnjom trećeg gatea. Mi smo prošle godine za tu namjenu imali obezbijeđeno 500 hiljada KM, ali zbog inertnosti određenih ljudi to je propalo. Sad kada smo radili novi cjenovnik cijene su uduplane zbog poskupljenja. Također, moramo pronaći izvođača i vjerujemo da će do decembra sve biti završeno”, naveo je Halilčević.

Uz treći gate, na tuzlanskom aerodromu će biti obezbijeđeni i prateći servisi koji se odnose na novi uređeni parking te atrij u koji će biti izmješteni trenutni zakupci prostora u okviru zgrade putničkog terminala.

I pored značajnih projekata koji će biti realizirani, ovaj aerodrom nalazi se u finansijskim problemima, koji su nastali sudskim presudama unazad četiri godine, uz kredit koji se koristio za rekonstrukciju i dogradnju zgrade terminala.

Imajući u vidu njegov strateški značaj Vlada Tuzlanskog kantona će podržati poslovanje i razvojne planove ovog javnog preduzeća, a s tim u vezi kantonalni premijer Irfan Halilagić posjetio je ovo javno preduzeće.

Kako je kazao, vlada je iskazala je spremnost da intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja aerodroma te je izmjenama i dopunama budžeta za 2022. godinu planirano povećanje sredstava za to javno preuzeće.

“Imajući u vidu sve navedeno, ali i značaj kojeg aerodrom ima za razvoj i društvene tokove Tuzlanskog kantona, vlada je rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava. To je pokazatelj našeg opredjeljenja i volje, a od sadašnje uprave očekujemo da trudom, energičnošću, zalaganjem i odgovornim odnosom opravdaju ukazano povjerenje”, dodao je Halilagić.

U saradnji s Vladom Federacije BiH također je dogovorena pomoć aerodromu koji je od krucijalnog provrednog značaja. Također, jedan od problme sa kojim se susreće je šumska parcela koja izrasta i zaklanja prilazna svjetla pisti.

“Taj problem je u fazi rješavanja i tu je aktivno učešće uzelo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK te se nadamo skorijem pronalasku načina za rješavanje i ovog problema”, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić koji je također posjetio međunarodni aerodrom u Tuzli.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime