Naslovnica Vijesti BiH Reis Kavazović i saudijski ministar Al Šejh potpisali Memorandum o razumijevanju

Reis Kavazović i saudijski ministar Al Šejh potpisali Memorandum o razumijevanju

0
memorandum o razumijevanju
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i saudijski ministar za islamska pitanja, da'vu i upućivanje dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh potpisali su danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu Memorandum o razumijevanju.
Memorandum o razumijevanju je važan dokument kojim će biti regulirani odnosi Ministarstva za islamska pitanja, da'vu i upućivanje Saudijske Arabije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te unaprijeđena već postojeća saradnja.

– Imamo veliku sreću da je Bosna i Hercegovina vjerovatno prva balkanska zemlja u kojoj žive muslimani da je potpisala ovako značajan protokol o saradnji –  kazao je Reisu-l-ulema, izražavajući zadovoljstvo posjetom uvaženog saudijskog ministra našoj domovini.

Naglasio je da se radi o nastavku realizacije svih dosadašnjih zajedničkih projekata, te da će se potpisanim Memorandumom još više ojačati muslimani i Islamska zajednica u BiH, kao i zajednički rad na islamskim pitanjima.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom još jednom zahvalio slugi dvaju harema, saudijskom kralju Selmanu bin Abdulazizu i njegovom nasljedniku na svemu što su činili i čine za Bosnu i Hercegovinu.

– Uvijek ćemo računati na njihovu pomoć i zajedno se truditi da islam i muslimane u Evropi prikažemo u najljepšem svjetlu, posebno ako se uzmu u obzir dva prisutna problema na ovim prostorim, a to su pretjerivanje u vjeri i islamofobija u Evropi – kazao je Reisu-l-ulema.

Ministar Al Šejh je istakao da je u nastojanjima Islamske zajednice i Reisu-l-uleme prepoznao napore na izgradnji muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini kao zajednice „srednjeg puta“.

– Polazeći od toga da smo dužni držati se onoga što nam je naredio Allah, dž.š., i da budemo zajednica srednjeg puta, ne ekstremno udesno niti ekstremno ulijevo, kako bismo u našem ovosvjetskom životu hodili pravično i stameno, ono što sam svjedočio kod svog brata, njegove eminencije Reisu-l-uleme, ulijeva smirenost. Svjedočio sam stremljenje i ozbiljnost u prihvatanju svega što potiče ljude da se drže ‘umjerenog islama’ i tako budu uzor svijetu u kojem žive u Evropi – kazao je saudijski ministar.

Ocijenio je, također, da je danas Kraljevina Saudijska Arabija postala primjer u pogledu poštivanja onoga što je naređeno Kur'anom i Sunnetom, a što nalaže muslimanima da se drže umjerenog, srednjeg puta, bez fanatizma, ekstremizma, terorizma, mržnje i rasizma.

– Sve ovo je u islamskom vjerozakonu omraženo – kazao je ministar Al Šejh, te poručio da se osvjedočio da i Islamska zajednica u BiH i njen poglavar, isto kao i saudijski kralj i njegov prijestolonasljednik, pozivaju na misiju ljubavi i mira, sigurnosti i stabilnosti, te okretanje leđa stavljanju vjere u službu političkih pitanja i ličnih interesa.

memorandum o razumijevanju
Memorandum o razumijevanju je važan dokument kojim će biti regulirani odnosi Ministarstva za islamska pitanja, da'vu i upućivanje Saudijske Arabije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te unaprijeđena već postojeća saradnja.

Ministar dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje će se sastati s visokim državnim predstavnicima naše zemlje, javlja MINA.

Prethodni članakEkstremno visoke temperature u BiH, toplotni val tek će dostići svoj vrhunac
Naredni članakEkonomski forum u Skoplju, ” mini Šengen” će dobiti novo ime

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime