Naslovnica Novo Merkel branila svoje stavove o Ukrajini i Rusiji

Merkel branila svoje stavove o Ukrajini i Rusiji

Merkel branila svoje stavove o Ukrajini i Rusiji
Merkel branila svoje stavove o Ukrajini i Rusiji

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel je, u svom prvom velikom intervjuu nakon napuštanja funkcije, govorila o ratu u Ukrajini i ponašanju Rusije opravdavajući svoje stare stavove.

Merkel je rekla da nema “za šta da se izvinjava” govoreći o svom odgovoru na rusku aneksiju Krima od Ukrajine 2014. godine, kada je podržala sankcije koji je doveo do sklapanja mira.

Taj mirovni proces je, tvrdi Merkel, dao Ukrajini vremena da se razvije kao nacija i ojača svoju vojsku.

“Ne moram da krivim sebe što se nisam dovoljno trudila”, rekla je. “Ne vidim da moram da kažem ‘to je bilo pogrešno’ i zato nemam za šta da se izvinjavam”, riječi su Merkel.

Ona se protivila članstvu Ukrajine u NATO-u 2008. godine jer je, kako je kazala u intervjuu, željela spriječiti eskalaciju s Rusijom, a i sama Ukrajina nije bila spremna.

“To nije bila Ukrajina kakvu danas poznajemo”, rekla je: “Zemlja nije bila stabilna, bila je prožeta korupcijom”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja ostaje izvan NATO saveza uprkos velikoj pomoći Zapada u odbrani od invazije, opisao je odluku Njemačke iz 2008. godine kao “pogrešnu procjenu”.

Pod pritiskom da uvedu nove stroge sankcije zbog invazije, Njemačka se bori da smanji svoju ovisnost o ruskoj energiji bez štete za vlastitu ekonomiju.

Ali gospođa Merkel je rekla da su Evropa i Rusija susjedi koji ne mogu ignorisati jedni druge.

“Moramo pronaći način da koegzistiramo uprkos svim našim razlikama”, rekla je.

Invazija je bila “ne samo neprihvatljiva već i velika greška Rusije”, rekla je ona njemačkom novinaru i piscu Alexanderu Osangu u intervjuu koji je prenosila televizija ARD.

“Ako počnemo da se vraćamo kroz vijekove i da se raspravljamo o tome koji dio teritorije kome treba da pripada, onda ćemo imati samo rat”, rekla je ona. “To uopće nije opcija.”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime