Naslovnica Vijesti Regija Kod Rijeke pao meteorit, pogledajte snimku

Kod Rijeke pao meteorit, pogledajte snimku

meteorit

HRVATSKI astronomski savez objavio je kako se u noći s 13. na 14. kolovoza na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, koja se mogla vidjeti čak i na preko pet stotina kilometara udaljenosti.

Bilo je to u noći nakon maksimuma Perzeida, koji svoj vrhunac redovito doseže 12. augusta, ali se ne radi o tom meteorskom roju, već sporadičnom meteoru.

“Kralj noći nije bio Perzeid”

“U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali sjevernoameričkog kontinenta opažen je outburst (kratkotrajno povećana aktivnost), koji je višestruko nadmašio aktivnost “standardnog” maksimuma za više od 150 meteora na sat. Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13/14 augusta nije bio Perzeid – već sporadični meteorit, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama”, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Snimile ga čak i kamere iz Praga

Navode kako su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara), prenosi Novi list.

“U trenutku najvećeg sjaja bio je sjajan poput punog Mjeseca”

“U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svijetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoeuropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92.7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23.2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati”, tumače astronomi.

Navode kako je to dogodilo već drugi put ove godine.

“Ovo je drugi slučaj da se opazi meteorit u padu od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva”, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime