Naslovnica Novo Moldavija razmatra djelomičnu mobilizaciju

Moldavija razmatra djelomičnu mobilizaciju

Moldavija razmatra djelomičnu mobilizaciju

U slučaju opasnosti po sigurnost Moldavije, u zemlji će biti proglašena djelomična mobilizacija, rekao je ministar odbrane ove zemlje Anatolij Nosatin.

“Opća mobilizacija je vrlo složen scenarij i ne objavljuje se svaki put kada se situacija promijeni. Nadam se da nećemo doći do takvog scenarija”, rekao je Nosatin za “Pro TV”.Dodao je kako je potrebna detaljna analiza, a u slučaju da je zaista potrebno, izvršit će se i djelomična mobilizacija radi pripreme i povećanja sposobnosti Oružanih snaga za odgovor na prijetnje.

Nosatin je naveo da se trenutno u moldavskoj vojsci nalazi oko 6.000 vojnika, a oružje je uglavnom iz sovjetskog perioda.

Ministar je istaknuo da Moldavija nema protuzračne sisteme i da vojska može pratiti samo projektile koji se nalaze na teritoriju Moldavije, ali, dodao je, “nacionalna vojska može kupiti sisteme ‘Patriot'”.

Ministarstvo odbrane Moldavije tvrdilo je ranije da su tri rakete lansirane s brodova u Crnom moru jučer letjele iznad zemlje.

Ambasador Rusije u Kišinjevu Oleg Vasnetsov pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije. Vlasti su također razmatrale mogućnost zatvaranja zračnog prostora.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime