Naslovnica Vijesti BiH Musa: U Federaciji BiH potpuno vakcinisano 7 posto stanovništva

Musa: U Federaciji BiH potpuno vakcinisano 7 posto stanovništva

potpuno vakcinisano
Oko 12 posto stanovništva u BiH je vakcinisano prvom dozom dok je 7 posto potpuno vakcinisano.
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH konstatovao da je do sada u Federaciji cijepljeno prvom dozom 12 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Potpuno vakcinisano je sedam posto stanovništva. Tokom augusta očekuje se značajniji ulazak novih cjepiva. Govorimo o 1,8 miliona doza – istakao je Musa.

Kaže da se od sredine juna nalazimo u niskoj razini prijenosa korona virusa što govori da je cijelo vrijeme incidenca na sedmodnevnom nivou iznosila ispod deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Sa 26. julom nalazimo se na nivou niskog prijenosa infekcijom unutar zajednice s tim da u protekloj sedmici bilježimo 30 posto novih slučajeva. To govori o potrebi za intenzivnim monitoringom i potrebi za ubrzanjem procesa imunizacije u trenutku kada su cjepiva dostupna- rekao je Musa.

Naveo je da je u Federaciji detektovan delta soj za koji je karakteristična veća zaraznost, te je naglašena važnost na dosljednom pridržavanju preventivnih mjera i ubrzanju procesa imunizacije.

Dom naroda Parlamenta Federacije primio je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji pri čemu je rečeno da je u cilju zaštite stanovništva od COVID-19 i sprječavanja dalje transmisije ove zarazne bolesti Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva usvojio je prijedloge naredbi i preporuka u cilju zaštite stanovništva.

Tako se naređuje da nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, počnu s vakcinacijom uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Nakon vakcinacije ovih prioritetnih grupa i osoba uposlenih u javnim službama zavodi za javno zdravstvo kantona dužna su početi pozivanje i ostalog stanovništva na vakcinaciju, a prema raspoloživim količinama vakcina protiv COVID-19.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u sedmici na mjestu provedbe vakcinacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime