Naslovnica Vijesti BiH Na Sokocu će se graditi dvije solarne elektrane

Na Sokocu će se graditi dvije solarne elektrane

solarne elektrane
solarne elektrane

Pojedini građani općine Sokolac još ranije postavili su solarne panele na svoje privatne objekte, a shvativši značaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora Općina je došla na ideju o gradnji dvije solarne elektrane na području Glasinačkog polja i u Tukovima.

Sokolac je općina površine oko 700 km kvadratnih, sa prosječnom godišnjom temperaturom od osam stepeni, a prosječna količina padavina je oko 900 litara po kvadratnom metru.

“Istraživanja su pokazala da se na području općine mogu postaviti objekti za proizvodnju energije od sunca, negdje do 150MW. Također je ustanovljeno da je broj sunčanih sati u toku godine 1.350 i preko, a istraživanje je vršio Nezavisni operater sistema BiH (NOS). Nas je ova ideja zainteresovala i odlučili smo da krenemo sa idejom o gradnji dvije solarne elektrane na ovom području”, kazao je Bjelica.

U Bosni i Hercegovini trenutno su ograničene kvote za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali Bjelica kaže kako je u pripremi usaglašen dokument o ukidanju tih kvota, te očekuje da bi to trebalo biti riješeno sredinom marta.

“Na ovom području vlada takozvana predplaninska i planinska klima, nadmorska visina je odgovarajuća, imamo i vjetrovite predjele i onda su manji troškovi proizvodnje na takvim područjima. Sada se tehnologija mijenja, postavljaju se folije i ispod panela, pa se energija može koristiti s obje strane, jer te folije daju mogućnost duplanja proizvodnje, to jeste povećanja količine energije. Sve ovo savršen je razlog za gradnju solarnih elektrana na području općine Sokolac”, kaže Bjelica.

Interes investitora postoji, a riječ je o dva konzorcija. Jedan čine kompanije iz Njemačke, Španije i Srbije, a drugi iz Litvanije, Poljske i Srbije.

“To su ozbiljne kompanije iza kojih stoje države. Ono što sam ja rekao jeste da i stanovništvo mora osjetiti korist od ovih solarnih elektrana, to jeste da dobijemo i mogućnost raspolaganja sa nekoliko megavata, gdje bismo to usmjerili za pomoć u snabdijevanju električnom energijom socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima. Dovoljan bi možda bio jedan megavat da se odvaja i da se te kategorije oslobode plaćanja struje i to će biti predviđeno ugovorom”, kazao je Bjelica, te dodao kako je jedna od koristi i činjenica da će svaka od dvije elektrane sigurno zaposliti po 30 – 40 radnika.

Ukupna vrijednost investicija, za obje elektrane, će, kaže Bjelica, biti do 200 miliona eura, a kompanije koje će raditi na izgradnji solarnih elektrana već su krenule sa registracijom u općini Sokolac, a uradili su i određene studije.

“Ja vjerujem u ovu priču, investitori su već nekoliko puta dolazili. Kod nas su čisti imovinski odnosi, zemljište je na Općini, cilj nam je da se to pokrene, a koristi od ovog projekta bi imao cijeli region. Velika je stvar što su se pojavili ozbiljni investitori na području Sokoca”, poručio je Bjelica.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime