Naslovnica Vijesti Crna Gora smatra da u primorju ima kvalitetno nalazište nafte i plina

Crna Gora smatra da u primorju ima kvalitetno nalazište nafte i plina

nalazište nafte i plina

CRNA GORA smatra da na svom primorju posjeduje kvalitetno nalazište nafte i plina, zbog toga su vlasti odlučile da poduzmu značajne korake.

Crna Gora će do kraja septembra imati preliminarne podatke o kvaliteti i potencijalu ležišta nafte i plina u njenom južnom priobalju, priopćeno je u srijedu iz crnogorske vlade.

Nedaleko od najjužnijeg crnogorskog grada na Jadranu, Ulcinja, talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek krajem marta počeo je bušenje prve istražne bušotine.

“Koncesionar Eni-Novatek za istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju do sada je iskopao bušotinu na dubini od 4700 metara i do kraja septembra bi trebao biti na 6000 metara, gdje se očekuje ulaz u zonu ležišta”, rekao je novinarima u Podgorici Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo, istaknuvši da preliminarni podaci pokazuju da ima razloga za optimizam.

Perunović je također istaknuo da koncesionar odgovorno radi sve kako bi zaštitio okoliš, zbog čega, kako tvrdi, rade značajno sporije i pažljivije.

“To nas košta malo više vremena, međutim, i na početku smo definirali da gospodarstvo i ekologija mogu ići jedno uz drugo, zbog čega se radi pažljivije na svemu tome”, kazao je Perunović.

Dva ugovora

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

Prvi ugovor je 2016. potpisala s talijansko-ruskom kompanijom Eni i Novatek za četiri istraživačka bloka na razdoblje od sedam godina, a drugi godinu kasnije s grčkom kompanijom Energean za dva bloka s istim trajanjem istraživanja.

Bušenju crnogorskog podmorja oštro su se suprotstavile nevladine udruge koje se bave ekologijom, dok su ih iz ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uvjeravali da će pratiti sve parametre vezane uz okoliš, stanje morskog ekosustava, kao i da će na prvi znak njegovog narušavanja djelovati.

“To ćemo raditi ne samo zbog očuvanja crnogorskog primorja već i zbog susjedne Hrvatske. Svako eventualno izlijevanje nafte, plina ili bilo čega na dvadesetak kilometara od naše obale može utjecati i na susjednu Hrvatsku zbog morskih struja koje idu u njihovom pravcu”, rekao je ranije za Radio Slobodna Europa državni tajnik u ministarstvu ekologije Danilo Mrdak.

Prva bušotina, čiji rezultati se uskoro očekuju, nalazi se kod Ulcinja, 28 kilometara od obale, dok će druga biti oko 18 kilometara od obale i njena dubina neće biti veća od kilometar i pol.

Index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime