Naslovnica Vijesti NASA predviđa historijski rast nivoa mora: Nauka je jasna, kriv je čovjek

NASA predviđa historijski rast nivoa mora: Nauka je jasna, kriv je čovjek

rast nivoa mora
rast nivoa mora

Američka svemirska agencija NASA i druge agencije američke vlade su ustanovile da će nivo mora porasti do 30 centimetara do 2050. godine.

Kako klimatske promjene napreduju, sve su jasniji i njihovi efekti, pokazuje novi zajednički izvještaj NASA-e i drugih agencija američke vlade. U izvještaju se navodi da će nivo mora na duž američkih obala do 2050. godine porasti u prosjeku od 25 do 30 cm. To znači da će se za samo 30 godina nivo mora povećati koliko se povećao u proteklih 100 godina.

Novi izvještaj uključuje “najnovije podatke, dugoročne projekcije rasta nivoa mora kompletnih SAD i teritorija”, istakao je administrator Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA) Rich Spinrad.

“Nauka je veoma jasna. To znači da je prošlo vrijeme da se poduzmu mjere za rješavanje klimatske krize”, poručio je NASA-in administrator Bill Nelson.

On je dodao da je ljudsko ponašanje pokretač klimatskih promjena.

“Važno je naglasiti da izvještaj podržava prethodna istraživanja i potvrđuje ono što smo znali sve vrijeme. Nivo mora nastavlja rasti vrlo alarmantnom brzinom i ugrožava zajednice širom svijeta. Klimatske promjene uzrokuju porast nivoa mora, porast temperature površine okeana i stvaranje vlage u atmosferi. Svi ovi faktori dovode do intenzivijih i destruktivnijih oluja”, kazao je Nelson.

Novi izvještaj je nadopuna onog iz 2017. godine te predviđa rast nivoa mora sve do 2150. godine. Međutim, ovo je prvi put da se predviđa rast nivoa mora u periodu od 30 godina, a raniji izvještaji su se odnosili samo na efekte na duže vremenske periode.

“Agencije na federalnom, državnom i lokalnom nivou koriste ove izvještaje da prilagode svoje planove očekivanja i nošenja s efektima rasta nivoa mora”, saopćeno je iz NASA-inog laboratorija za mlazni pogon.

On je spomenuo NASA-inu SWOT misiju koja će dati procjenu jezera, rijeka i potoka, a plan je da se SWOT satelit lansira pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9 u novembru.

Dodao je da su vladine agencije i administracija američkog predsjednika Joea Bidena ozbiljne u namjeri da nastave skupljati podatke i raditi u borbi protiv efekata klimatskih promjena.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime