Naslovnica Novo NATO organizuje veliku vježbu u Baltičkom moru

NATO organizuje veliku vježbu u Baltičkom moru

NATO organizuje veliku vježbu u Baltičkom moru
NATO organizuje veliku vježbu u Baltičkom moru

Četrnaest zemalja NATO-a i dvije partnerske zemlje saveza trebale bi od 5. do 17. juna održati veliku pomorsku vježbu u Baltičkom moru pod nazivom BALTOPS.

Prema najavama, u vježbi bi trebalo učestvovati preko 45 brodova, više od 75 aviona i 7.000 vojnika članica NATO saveza.

“BALTOPS 22 pruža jedinstvenu priliku za obuku koja jača sposobnost kombinovanog odgovora koji je kritičan za očuvanje slobode plovidbe i sigurnosti u regiji Baltičkog mora”, navodi se u saopćenju NATO saveza.

Kako se navodi, vojnici koji će učestvovati u vježbama obavit će niz aktivnosti koje uključuju kako vojni tako i medicinski dio vježbe.

“Oni će koristiti mnoštvo sposobnosti demonstrirajući fleksibilnost pomorskih snaga uključujući amfibijske operacije, streljaštvo, vježbe protiv podmornica i protivzračne odbrane kao i operacije čišćenja mina, uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava”, ističu iz NATO-a.

Također, iz NATO-a su naglasili kako će domaćin ovogodišnje vježbe biti Švedska čime će se na neki način odati i priznanje povodom 500 godina osnivanja mornarice ove države koja je nedavno uputila zahtjev za članstvo u NATO-u.

“Zahvalni smo Švedskoj na njihovoj sposobnosti da vode i budu domaćini ove vježbe. Ovo je velika vježba, puno toga trebamo uraditi i znam da se raduju ovome”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Pomorsku vježbu BALTOPS članice NATO saveza izvode još od 1972. godine te kroz nju pokazuju posvećenosti očuvanju mira i sigurnosti u regiji Baltika.

Zemlje koje učestvuju u ovogodišnjoj vježbi su Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Latvija, Litvanija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime