Naslovnica Novo NATO tvrdi da ruske snage vrše pregrupisavanje za nove napade na istoku...

NATO tvrdi da ruske snage vrše pregrupisavanje za nove napade na istoku Ukrajine

NATO tvrdi da ruske snage vrše pregrupisavanje za nove napade na istoku Ukrajine
NATO tvrdi da ruske snage vrše pregrupisavanje za nove napade na istoku Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da se ruske snage u Ukrajini pregrupiraju kako bi udvostručili napade na istoku zemlje.

“Rusija pokušava da se pregrupiše, dopuni i pojača”, rekao je Stoltenberg.

Velika Britanija je rekla da Rusija dovodi između 1.200 i 2.000 vojnika iz Gruzije kao pojačanje nakon što je Moskva u utorak saopštila da će smanjiti vojnu aktivnost na sjeveru Ukrajine i fokusirati se na “oslobađanje” regije Donbas na jugoistoku.

Stoltenberg je rekao da se cilj Rusije da ostvari vojni ishod nije promijenio.

“Vidimo kontinuirano granatiranje gradova i vidimo da Rusija ponovo pozicionira neke od trupa, pomjerajući neke od njih, najverovatnije da bi pojačala svoje napore u regionu Donbasa”, rekao je on, prenosi BBC.

Stoltenberg je naveo da Rusija istovremeno vrši pritisak na Kijev i druge gradove u Ukrajini tako da se mogu očekivati ​​dodatne ofanzivne akcije koje donose još više patnje narodu.

Ponavljajući Stoltenbergove primjedbe, britanski ministar odbrane Ben Wallace upozorio je da ruska promjena taktike “nije povlačenje”.

Velika Britanija je također rekla da dovođenje trupa iz Gruzije nije bilo dio prvobitnog plana Moskve.

“Malo je vjerovatno da je Rusija planirala generirati pojačanje na ovaj način i to ukazuje na neočekivane gubitke koje je pretrpjela tokom invazije”, objavilo je ministarstvo odbrane.

Oko 20% ruskih trupa oko Kijeva počelo je da se repozicionira, kaže visoki zvaničnik američke odbrane.

Zvaničnik je dodao da su Rusi uglavnom napustili aerodrom Hostomel izvan Kijeva, a također se udaljavaju od nuklearne elektrane u Černobilu.

Ipak, naveli su da Rusija održava pritisak iz vazduha, a takvi udari nastavljaju se na Kijevu i Černihivu na sjeveru zemlje.

U četvrtak navečer ukrajinske vazdušne snage su apelovale na veću podršku zapadnih zemalja, rekavši da koriste zastarjelu opremu koja se ne može mjeriti sa naprednijim ruskim sistemima, da je pretrpjela gubitke i da su hitno potrebni moderni borbeni avioni i sistemi protivvazdušne odbrane.

“Vazdušna superiornost je odlučujući faktor u ovom ratu. Vazdušna superiornost igrala je ključnu ulogu u svim ratovima od Drugog svjetskog rata”, naveli su iz ukrajinskog vazduhoplovstva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime