Naslovnica Vijesti Svijet Nedjelja je bila najsmrtonosniji dan u Gazi, jutros nastavljeni napadi

Nedjelja je bila najsmrtonosniji dan u Gazi, jutros nastavljeni napadi

Palestinski zvaničnci u Gazi kažu da je nedjelja bila najsmrtonosniji dan otkako su započele trenutne borbe s Izraelom. Više od 40 ljudi ubijeno je u najnovijim izraelskim zračnim napadima na Gazu, kažu tamošnji zvaničnici, javlja jutros BBC.

Izraelska vojska kaže da su palestinski militanti tokom protekle sedmice ispalili više od 3.000 raketa na Izrael. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da bi daljnje borbe mogle regiju uroniti u “neodrživu krizu”. Pozvao je na trenutni kraj “krajnje zastrašujućeg” nasilja.

Rano u ponedjeljak, izraelski ratni avioni izveli su 80 zračnih napada na nekoliko područja grada Gaze, nedugo nakon što su militanti Hamasa ispalili raketu na južni Izrael.

UN je također upozorio na nestašicu goriva u Gazi koja bi mogla dovesti do problema u bolnicama i drugim ustanovama. Lynn Hastings, zamjenica posebnog koordinatora UN-a za bliskoistočni mirovni proces, rekla je za BBC da je apelirala na izraelske vlasti da dopuste UN-u dostavljanje goriva i zaliha, ali rečeno joj je da to nije sigurno.

Dužnosnici Gaze rekli su da su 42 osobe, uključujući 16 žena i 10 djece, umrle u nedjeljnim izraelskim zračnim napadima. Deset ljudi, uključujući dvoje djece, ubijeno je u raketnim napadima na Izrael od početka borbi prošlog ponedjeljka, rekli su izraelski zvaničnici.

Ukupni broj poginulih u Gazi sada iznosi 188 ljudi, uključujući 55 djece i 33 žene, s 1.230 povrijeđenih, prema ministarstvu zdravlja pod nadzorom Hamasa. Izrael kaže da su među mrtvima desetine militanata.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime