Naslovnica Novo Nestašica hrane za bebe u SAD-u: Vojska prebacuje nove količine iz Evrope

Nestašica hrane za bebe u SAD-u: Vojska prebacuje nove količine iz Evrope

Nestašica hrane za bebe u SAD-u: Vojska prebacuje nove količine iz Evrope
Nestašica hrane za bebe u SAD-u: Vojska prebacuje nove količine iz Evrope

Američka vojska prebacila je iz Njemačke avionom više od 31 tonu hrane za bebe, nakon što je predsjednik Joe Biden objavio početak operacije “Fly Formula” koja je treba da od evropskih proizvođača osigura dovoljne količine hrane za američko tržište.

Brian Deese, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća, rekao je za CNN da bi avion koji nosi više od 31 tonu hrane za bebe to je dovoljno za pola miliona boca, a koji je u nedjelju ujutro sletio u Indianapolis iz zračne baze Ramstein u Njemačkoj trebao pokriti oko 15% nestašice proizvoda u cijeloj zemlji.

Oko 45% proizvoda za dječiju hranu nije bilo na zalihama širom Sjedinjenih Američkih Država.

Do problema sa zalihama hrane za bebe u SAD-u je došlo nakon što je Abbot, jedan od četiri proizvođača koji u SAD-u proizvode 90% dječije hrane, obustavio proizvodnju u svojoj fabrici u Michigenu. Proizvodnja je zaustavljena jer se pojavila bakterija koja je dovela do smrti dvoje djece koja su konzumirala hranu.

Joe Biden, predsjednik SAD-a, je prošle sedmice pokrenuo Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi ubrzao proizvodnju hrane za djecu i osigurao uvoz iz vana.

Službenica State Departmenta, Kate Brener je na Twitter-u napisala da će se isporuka hrane iz Evrope obavljati vojnim avionima preko zračne baze Ramstein u Njemačkoj.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime