Naslovnica Novo Neugodni susret Macrona i Scholza u Parizu

Neugodni susret Macrona i Scholza u Parizu

Neugodni susret Macrona i Scholza u Parizu

Lideri Francuske i Njemačke, Emmanuel Macron i Olaf Scholz, održali su u srijedu u Parizu sastanak na kojem je razgovarano o nizu bilateralnih pitanja. Ipak, nakon susreta izostala je zajednička konferencija za medije što su mnogi protumačili kao prvi znak neslaganja među saveznicima.

Iako je prema pisanju magazina Politico iz Berlina ranije najavljeno kako će nakon sastanka Macron i Scholz održati zajedničku konferenciju za medije, što je inače uobičajena aktivnost nakon ovakvih sastanaka, do toga nije došlo.

“Scholz je otputovao u Pariz s brojnim novinarima, a odatle je nastavio svoje diplomatske aktivnosti te je otišao u Atinu. Uskraćivanje organizovanja konferencije za medije gostu je politička taktika koja se općenito primjenjuje kada se neko želi ukoriti. To je nedavno učinio i sam Scholz kada je mađarski premijer Viktor Orban posjetio Berlin”, piše magazin.

Također, izostanak zajedničke konferencije za medije samo je jedan u nizu problema između dvije države.

“Posljednjih sedmica, Macron i Scholz su se sukobili i oko toga kako izaći na kraj s energetskom krizom, kako prevladati nemoć Evrope u odbrani te kako pronaći najbolji pristup u rješavanju problema Kine. Tenzije su procurile u javnost kada je planirani sastanak vlada Francuske i Njemačke odgođen za januar zbog velikih razlika oko teksta kada je riječ o zajedničkoj deklaraciji”, navodi se u tekstu

Prema analizi, ono na što se francuski zvaničnici jeste to da ih Berlin ne tretira kao dovoljno bliskog partnera.

“Primjera radi, Francuzi tvrde da nisu unaprijed obaviješteni o njemačkom paketu olakšica za cijene energije u vrijednosti od 200 milijardi eura. Pariz je iritiran činjenicom da se Njemačka sama bavi smanjenjem cijene gasa i nedostatkom podrške za zajedničke evropske projekte odbrambene tehnologije”, ističu u tekstu.

Na kraju, iz magazina Politico navode kako su tenzije između Berlina i Pariza započele još u augustu, a razlog je bio sastanak između Scholza i nove premijerke Francuske Elisabeth Borne.

“Iz Pariza su bili ogorčeni kada Scholz nije našao vremena da razgovara s francuskom premijerkom. Sastanak lidera u Berlinu je otkazan jer je kancelar bio pozitivan na koronu. Ipak, zvaničnici su naveli kako je naknadno dogovorena videokonferencija, ali je i ona otkazana jer su iz Berlina saopćili kako se Scholz osjeća previše bolesno. Međutim, njemački kancelar je istog dana održao videokonferenciju s novinarima te je najavio paket energetske pomoći od 200 milijardi eura”, zaključuje Politico.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime