Naslovnica Novo Nizozemci će se puškama za paintball braniti od vukova

Nizozemci će se puškama za paintball braniti od vukova

Nizozemci će se puškama za paintball braniti od vukova

Stanovnici u pojedinim dijelovima Nizozemske moći će koristiti puške za paintball kako bi primorali vukove da se udalje iz naseljenih područja.

Postoji bojazan da se vukovi mnogo ne boje ljudi te da bi zbog toga mogli biti ozbiljna prijetnja. Na društvenim mrežama je objavljen videosnimak na kojem se vidi kako se vuk kreće u blizini porodice. To se desilo u nacionalnom parku Hoge Veluwe koji se nalazi u regiji Arnhem.


Zbog toga je pokrajinska vlast Arnhema donijela odluku u mogućnosti korištenja puški za paintball. Trag boje na vuku omogućit će rendžerima da znaju da li je bio u blizini ljudi.Nadležni se nadaju da će time vukovi biti primorani da budu što dalje od stanovništva. Glasnogovornik pokrajinske vlade za portal DutchNews je izjavio da se čini da postoji jedan vuk koji vrlo često bude u blizini ljudi.

Organizacija za zaštitu okoliša Faunabescherming je optužila uposlenike nacionalnog parka da hrane vukove, jer ako postanu previše pitomi mogu biti označeni kao “problematične životinje” te ubijeni.

DutchNews je objavio da vlasnik parka Seger Emmanuel baron van Voorst negira optužbe te je ranije izjavio da vukovima nije mjesto u Nizozemskoj. Prema izvještaju objavljenom u junu ove godine, u ovoj državi postoji 20 odraslih vukova. Još nije određeno kada će spomenuta odluka stupiti na snagu, prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime