Naslovnica Vijesti Njemačka ublažava mjere za osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa

Njemačka ublažava mjere za osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa

Vlasti u Njemačkoj donijele su odluku o ublažavanju epidemioloških mjera i ukidanja ograničenja za osobe koje su vakcinisane, a već ove sedmice odluka će stupiti na snagu.

Zakon kojim će se ukinuti ograničenja za vakcinisane osobe u ovoj državi donio je krizni štab koji predsjedava kancelarka Angela Merkel. Kako se navodi, osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa neće podlijegati mjerama kao što su policijski sat ili zabrana društvenih okupljanja.

Autor novog zakona u Njemačkoj je ministrica pravde Christine Lambrech koja je izjavila kako vakcinisane osobe više ne predstavljaju zdravstveni rizik za druge te da se zbog toga moraju ukinuti ograničenja njihovih temeljnih prava.

Iako je zakon naišao na odobravanje javnosti, Njemačka se u ovom trenutku suočava s velikim problemima kada je riječ o koronavirusu, ali i samim epidemiološkim mjerama koje sada ulaze u šesti mjesec sprovođenja.

Određene organizacije posebno je uznemirio novi zakon koji je Njemačka usvojila prošlog mjeseca, a koji je saveznoj vladi dodijelio ovlasti da uvode policijski sat i druga ograničenja u područjima gdje se bilježi rast zaraženih koronavirusom.

Građani u Njemačkoj frustrirani su i zbog sporog tempa vakcinacije u ovoj državi. Gotovo 23,5 miliona građana primilo je jednu dozu vakcine, a 6,66 miliona građana je revakcinisano što je i dalje suviše mali broj za sticanje kolektivnog imuniteta.

Do sada, vakcine u Njemačkoj su primili starije osobe, hronični bolesnici te zdravstveni radnici zbog čega su određeni zastupnici u Bundestagu mišljenja kako će od ukidanja ograničenja korist imati uglavnom starije generacije stanovnika Njemačke.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime