Naslovnica Vijesti Dijaspora NJEMAČKA: Život postaje sve skuplji, rastu cijene hrane, goriva, grijanja…

NJEMAČKA: Život postaje sve skuplji, rastu cijene hrane, goriva, grijanja…

Ljudi u Njemačkoj morali su u aprilu platiti gorivo i grijanje znatno više nego godinu dana ranije.

To ima posljedice na potrošačke cijene u cjelini. Iznadprosječni rast cijena energije potaknuo je inflaciju u aprilu u Njemačkoj na najviši nivo u zadnje dvije godine.

Savezni zavod za statistiku izračunao je godišnju stopu inflacije od točno 2,0 posto za mjesec. Vlast iz Wiesbadena potvrdila je u srijedu preliminarne podatke.

Posljednji je put tako visoka stopa bila u aprilu 2019. Otkako je privremeni rez PDV-a istekao krajem 2020. godine, potrošačke su cijene rasle četvrti mjesec zaredom, piše Fenix-magazin.

Na inflaciju su uglavnom uticale cijene energije (plus 7,9 posto). Uticaj je imao porez na CO2 uveden početkom godine i pad cijena energenata prije godinu dana.

Početkom pandemije 2020. cijene sirove nafte srušile su se zbog niske potražnje na svjetskom tržištu. Loše vijesti za vozače: benzin je skuplji nego što je bio u gotovo dvije godine.

Litra Super E10 koštala je u ponedjeljak i utorak u prosjeku od 1,478, odnosno 1,484 eura, ADAC je objavio u srijedu. Posljednji put gorivo je bilo tako skupo u lipnju 2019. godine.

Potrošači su u aprilu morali duboko posegnuti u džep u odnosu na isti mjesec prošle godine za gorivo (plus 23,3 posto) i lož ulje (plus 21,1 posto). Od početka 2021. dospijeva namet od 25 eura po toni emitiranog ugljičnog dioksida (CO2), koji nastaje gorivom dizela, benzina, lož ulja i prirodnog plina. To uzrokuje porast cijena za grijanje i goriva.

Bez uzimanja u obzir cijena energije, stopa inflacije bila bi 1,4 posto, bez loživog ulja i goriva samo 1,2 posto. Cijene hrane porasle su za 1,9 posto u roku od godinu dana.

Potrošači su morali platiti znatno više, između ostalog, za posjet frizeru i za osobnu higijenu (plus 6,1 posto). Frizeri, kozmetički saloni ili saloni za nokte posebno teško pate zbog ograničenja u borbi protiv pandemije korone i imaju dodatne troškove zbog poštivanja higijenskih mjera.

Od marta do aprila 2021. potrošačke cijene porasle su ukupno 0,7 posto.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime