Naslovnica Ekonomija Njemački ministar ekonomije: Jedinstvo EU počinje da se urušava zbog sankcija Rusiji

Njemački ministar ekonomije: Jedinstvo EU počinje da se urušava zbog sankcija Rusiji

Njemački ministar ekonomije: Jedinstvo EU počinje da se urušava zbog sankcija Rusiji
Njemački ministar ekonomije: Jedinstvo EU počinje da se urušava zbog sankcija Rusiji

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je danas izrazio svoju zabrinutost zbog toga što, prema njegovim riječima, jedinstvo Evropske unije (EU) počinje da se ruši jer se države članice ne mogu dogovoriti oko naftnog embarga na rusku naftu.

Lideri EU sastat će se u ponedjeljak i utorak kako bi razgovarali o novom paketu sankcija protiv Rusije koji bi, između ostalog, mogao uključivati embargo na naftu i program koji ima za cilj ubrzanje okončanja ovisnosti o fosilnim gorivima, uključujući ruski plin.

“Nakon ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo šta se može dogoditi kada Evropa bude ujedinjena. S obzirom na sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se urušava jedinstvo EU”, rekao je Habeck.

U petak su se evropske zemlje “borile” da postignu sporazum o embargu na pomorsku isporuku ruske nafte.

Podsjetimo, EU je predložila djelomičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovoda kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji.

Evropska komisija poslala je vladama zemalja članica revidirani prijedlog sankcija koji ne obuhvata isporuke nafte bloku kroz naftovod Druzhba, kroz koji se Mađarska snabdijeva sirovom naftom, prenosi Bloomberg.

Prijedlog predviđa da zemlje članice postepeno smanjuju uvoz sirove nafte u narednih šest mjeseci, te naftnih derivata u vremenskom okviru od osam mjeseci.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime