Naslovnica Vijesti BiH Nova pravila za vozače od sutra na teritoriji RS

Nova pravila za vozače od sutra na teritoriji RS

nova pravila

Stara pravila ali nova i pooštrena kontrola kreće za vozače na teritoriji Republike Srpske.

Od sutra počinje s radom stacionarni radarski sistem u Banjaluci, a zatim će i u ostalim gradovima. Novina je ukupno 100 stacionarnih radara i deset presretača.

Dok veliki broj građana pozdravlja nova pravila i oštrije kontrole, oni kojima posao zavisi od vozačke dozvole, strahuju.

Đorđe Božić, radi kao dostavljač hrane. Na cestama provede šest dana u sedmici, a brzina dostave na adresu kupca je ključna. Na suprotno opisu posla su saobraćajna pravila i radari koji bilježe prekršaje.

Mnogo loših vozača ima u ovom gradu koji ne znaju šta rade, ne znam ko im je dao vozačku i još sad radari, ovi stacionarni kad krenu sa radom ne znam šta će biti“, izjavio je Đorđe Božić, dostavljač brze hrane.

Na naše pitanje koliko njemu i njegovim kolegama koji žive od ovoga posla to prijeti da ostanu bez vozačke, odgovorio je: “Svakog dana u više navrata”.

Za Banjalučane koji manje vremena provode za volanom postavljenje novih stacionarnih radara je ne samo opravdano, nego i poželjno.

Na području Banjaluke sa radom će početi devet stacionarnih radara. Imaju mogućnosti automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, detektuju i nepoštovanje zabrane prolaza odnosno crveno svjetlo, te prepoznaju registarske oznake za sva vozila u dolasku i odlasku, vrše nadzorno snimanje i automatski prenosi podatke.

Treba napomenuti da su fotografije vrlo jasne, tako da se jasno može uočiti ukoliko bi neko dao netačne podatke da je vozilo neko drugo lice i u tom slučaju će se ići na krivično djelo davanja lažnih podataka“, istakla je Mirna Šoja, portparolka MUP-a RS.

Novitet na banjalučkim ulicama je i kamera koja detektuje vezanje pojasa i korištenje mobilnog telefona. Svakodnevno zabilježi na stotine ovih prekršaja.

U Banjaluci je jedna ovakva kamera i za 31. avgust do 14 časova je zabilježila 224 prekršaja kada je u pitanju vezanje pojasa, te 37 vozača koji su u toku vožnje koristili mobilni telefon. (N1)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime