Naslovnica Vijesti Novak Đoković: Nisam antivakser

Novak Đoković: Nisam antivakser

Novak Đoković
Novak Đoković

Srpski teniser Novak Đoković (34) rekao je da bi najradije propustio buduće teniske trofeje nego da bude primoran dobiti vakcinu protiv korone.

U ekskluzivnom razgovoru za BBC, najbolji teniser svijeta je poručio da se ne treba povezivati s antivakserskim pokretom i da podržava pravo pojedinca na izbor.

“To je cijena koju sam spreman platiti. Nikada nisam bio protiv vakcinacije, primio sam ih kao dijete, ali sam uvijek podržavao slobodu izbora šta stavljate u svoje tijelo. Principi donošenja odluka o mom tijelu su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam biti u skladu sa svojim tijelom koliko je god to moguće”, odgovorio je Đoković na pitanje da li bi žrtvovao učešća na Grand Slamovima kao što su Wimbledon i Roland Garros.Novak se osvrnuo i na sve ono što se dešavalo nedavno u Australiji.

“Zaista sam bio razočaran i tužan načinom na koji se sve završilo po mene u Australiji. Greška u viznoj dekalaraciji nije namjerno napravljena. To su prihvatili i potvrdili savezni sud i sam ministar u Ministarstvu za imigraciju u Australiji. Ono što malo ljudi zna jeste da ja nisam deportovan iz Australije na osnovu toga što nisam vakcinisan ili sam prekršio neka pravila. Sve je to zapravo odobreno. Razlog zbog čega sam deportovan iz Australije jeste taj što je ministar za imigraciju iskoristio svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na osnovu percepcije da bih mogao da stvorim neki antivakserski osjećaj u zemlji ili gradu, s čime se potpuno ne slažem”, rekao je.

U ostatku intervjua Đoković je također potvrdio kako se nada da će se uslovi o vakcinaciji na pojedinim turnirima promijeniti i da će moći igrati još dugo godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime