Naslovnica Novo Još jedan kandidat ispao iz utrke za novog premijera Velike Britanije

Još jedan kandidat ispao iz utrke za novog premijera Velike Britanije

Još jedan kandidat ispao iz utrke za novog premijera Velike Britanije
Još jedan kandidat ispao iz utrke za novog premijera Velike Britanije

Bivši ministar finansija Velike Britanije Rishi Sunak ostao je na prvom mjestu po broju glasova nakon još jednog kruga glasanja konzervativaca o budućem premijeru Velike Britanije.

Na trećem glasanju, Sunak je uspio da obezbjedi 115 glasova, ispred bivše ministrice odbrane Penny Mordaunt koja je dobila 82 i ministrice vanjskih poslova Liz Truss sa 71. Kemi Badenoch je završila četvrta sa 58 glasova, a iz utrke je otpao Tom Tugendhat koji je imao 31 glas.

Novi krug glasanja će se održati u utorak u 14 sati po britanskom vremenu. Do kraja sedmice 358 parlamentaraca iz vladajuće Konzervativne partije će broj kandidata za novog lidera partije i samim time premijera svesti na dva. Nakon toga će uslijediti glasanje poštom više od 200.000 članova Konzervativne partije i pobjednik će postati novi premijer.

U taboru Liz Truss smatraju da je njena najveća rivalka Penny Mordaunt doživjela svoj vrhunac, nakon što je u posljednjem glasanju izgubila jedan glas u odnosu na ranije glasanje. Truss je dobila sedam novih glasova, što je manje u odnosu na Badenoch koja je uspjela da obezbjedi devet glasova.

Glavna debata među kandidatima se vodi oko obećanja o smanjenju poreza u vrijeme kada je britanska ekonomija opterećena spiralnom inflacijom, visokim dugom i niskim rastom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime