Naslovnica Novo Vlast u Mekki uhapsila muškarca koji je obavio umru u čast kraljice...

Vlast u Mekki uhapsila muškarca koji je obavio umru u čast kraljice Elizabete II

Vlast u Mekki uhapsila muškarca koji je obavio umru u čast kraljice Elizabete II
Vlast u Mekki uhapsila muškarca koji je obavio umru u čast kraljice Elizabete II

Saudijske vlasti uhapsile su muškarca koji je doputovao u muslimanski sveti grad Mekku na umru u čast britanske kraljice Elizabete II koja je preminula u utorak.

Muškarac jemenske nacionalnosti u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavio videozapis iz Velike džamije u Mekki, najsvetijeg mjesta za muslimane kojem je nemuslimanima pristup zabranjen.

U videozapisu je podigao natpis na kojem je bilo napisano: Umra za dušu kraljice Elizabete II., molimo Boga da je prihvati u kraljevstvo nebesko među pravednike”, prenosi Guardian.

Videozapis se ubrzo proširio saudijskim društvenim mrežama, a ubrzo su na Twitteru počeli pozivi na njegovo hapšenje.

Saudijska Arabija hodočasnicima u Mekki zabranjuje nošenje natpisa i izvikivanje slogana.

Pa, iako je dopušteno obaviti umru u ime pokojnih pripadnika muslimanske vjere, ovo se ne odnosi na one koji to nisu, među kojima je i kraljica koja je bila poglavar Engleske crkve, glavne crkve svjetske anglikanske zajednice.


Sigurnosne službe Velike džamije „uhapsile su jemenskog državljanina koji se pojavio u videozapisu u kojem nosi natpis unutar Velike džamije, čime je prekršio propise i upute za umru“, stoji u izjavi koju su kasno u ponedjeljak prenijeli državni mediji.

„Uhapšen je, protiv njega će biti poduzete zakonske mjere i priveden je državnom odvjetništvu“, zaključili su.

Državna televizija prikazala je priloge o incidentu, čak i kontroverzni videozapis, ali je na njemu zamagljen sporni natpis.

Umra je hodočašće koje se može održati u bilo koje vrijeme, za razliku od hadža koji se održava jednom godišnje i obično privuče milione vjernika iz cijelog svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime