Naslovnica Vijesti BiH Objavljena je dugoročna vremenska prognoza: Evo kakvo nas vrijeme očekuje na jesen

Objavljena je dugoročna vremenska prognoza: Evo kakvo nas vrijeme očekuje na jesen

dugoročna vremenska prognoza

Objavljena je dugoročna vremenska prognoza za Europu na stranici accuweather.com

Ljeto je u Evropu donijelo katastrofalne krajnosti. Dijelovi sjeverne i srednje Evrope suočeni su sa smrtonosnim i historijskim poplavama. Opasne vrućine i razorni požari ostavili su traga u jugoistočnoj Evropi. Prognostičari AccuWeathera upravo su objavili veliku jesensku prognozu za 2021. godinu.

Kako se uzorak La Niña pojačava širom Evrope tokom septembra, oktobra i novembra, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu.

To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne padavine izazvale poplave tokom jula. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava.

Vremenski obrazac s olujom u zapadnoj Evropi može dovesti do razvoja odsječenih područja s niskim tlakom, rekao je Rojs. To bi moglo dovesti do snažnih oluja širom južne Evrope.

Sredinom avgusta temperature površine mora u istočnom Mediteranu su bile za 3-4 stepena iznad normalne, objasnio je Repert.

Periodi obilnih padavina mogu se proširiti i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Tema u većem dijelu Evrope ove jeseni bit će temperature iznad normalnih, a istočni dijelovi kontinenta bit će područje u kojem će vrućine potrajati i nakon ljeta, piše AccuWeather.

Najviša prosječna temperatura u istočnoj Evropi iznosi oko 18-21 Celzijev stepen početkom septembra, a zatim pada na oko 0 stepeni do kraja oktobra. Na Balkanu i u Grčkoj normalne temperature padaju s 29-32 stepena na 16-21 stepen u istom razdoblju.

Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, pa tako i u BiH, posebno na početku jeseni.

Jezgra topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, gdje će biti mogući toplinski valovi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Oluje s Mediterana mogu povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime