Naslovnica Koronavirus Od naredne godine otvorene granice za sve vakcinisane putnike, neće biti ni...

Od naredne godine otvorene granice za sve vakcinisane putnike, neće biti ni karantina

otvorene granice

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak kako zemlja još nije spremna za potpuno otvaranje, ali će se otvarati postupno od početka sljedeće godine.

Novi Zeland planira dopustiti ulazak bez karantina vakcinisanim putnicima iz niskorizičnih zemalja od početka 2022. godine i tako ponovno imati otvorene granice nakon gotovo 18 mjeseci izolacije izazvane pandemijom.

Stroga granična kontrola i geografska prednost pomogli su Novom Zelandu u suzbijanju COVID-19 mnogo brže nego u gotovo svim drugim zemljama, no to je ostavilo pacifičku otočnu državu sa gotovo pet miliona stanovnika potpuno odsječenu od ostatka svijeta.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak kako zemlja još nije spremna za potpuno otvorene granice, ali će se otvarati postupno od početka sljedeće godine.

“Jednostavno još nismo u mogućnosti ponovno imati otvorene granice”, rekla je Ardern u govoru u kojem je iznijela planove za ponovno povezivanje Novog Zelanda sa svijetom, prenosi Reuters.

Vlada će, rekla je premijerka, razmotriti otvaranje putovanja bez karantina za vakcinisane putnike iz zemalja s niskim rizikom od prvog tromjesečja sljedeće godine.

Oni koji putuju iz zemalja sa srednjim rizikom bit će podvrgnuti samoizolaciji ili kraćem boravku u hotelu u karantinu. Oni koji dolaze iz visokorizičnih zemalja ili nisu vakcinisani će morati provesti 14 dana u karantinu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime