Naslovnica Novo Ograničena potrošnja električne energije

Ograničena potrošnja električne energije

Ograničena potrošnja električne energije

Ukrajina ograničava upotrebu električne energije u cijeloj zemlji, prvi put od početka ruske invazije nakon masovnih napada raketama i dronovima koji su uništili nekoliko kritičnih elektroenergetskih mreža neposredno prije početka zime.

Snabdijevanje električnom energijom bit će ograničeno između 7 i 23 sata, rekli su vladini zvaničnici i operater mreže Ukrenergo. Privremeni nestanci struje su mogući ako građani ne smanje upotrebu električne energije, do dao je predsjednički pomoćnik.

“Ne isključujemo mogućnost da ćemo s početkom hladnog vremena još češće tražiti vašu pomoć”, rekao je Ukrenergo, misleći na redukcije koje će biti na snazi već danas.

Rusija je posljednjih dana pojačala svoje raketne i bespilotne napade na ukrajinsku elektroenergetsku i vodovodnu infrastrukturu.

“Postoje nova oštećenja na kritičnoj infrastrukturi. Neprijatelj je danas uništio tri energetska objekta”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom video obraćanju u srijedu navečer.

Kazao je da se Ukrajina sprema za sve vrste scenarija s obzirom na dolazeću zimu.

“Pretpostavljamo da će ruski teror biti usmjeren na energetske objekte dok, uz pomoć partnera, ne budemo uspjeli oboriti 100% neprijateljskih projektila i dronova”, rekao je Zelenski, koji je ranije ove sedmice rekao da je treća elektrana pogođena ruskim zračnim napadima.

Zelenski se trebao obratiti na samitu EU kasnije u četvrtak. Lideri 27 država članica će razgovarati o opcijama za veću podršku Ukrajini, uključujući energetsku opremu, pomoć u obnavljanju napajanja i dugoročno finansiranje obnove.

Gradonačelnik zapadnog grada Lavova rekao je da će biti potrebni mjeseci da se poprave oštećene trafostanice.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime