Naslovnica Novo Oružje dugog dometa je razlog za nove sukobe

Oružje dugog dometa je razlog za nove sukobe

Oružje dugog dometa je razlog za nove sukobe
Oružje dugog dometa je razlog za nove sukobe

Velika Britanija šalje svoje prve rakete dugog dometa u Ukrajinu, potvrdio je to ministar odbrane Ben Wallace, uprkos ruskoj prijetnji Zapadu da to ne smiju učiniti.

Ben Wallace je rekao da će višestruki raketni sistem M270 pomoći Ukrajini da se odbrani od Rusije, ali zvanično nije potvrđeno koliko će oružja biti poslano.Britanski raketni sistem s višestrukim lansiranjem može ispaliti 12 projektila u roku od jedne minute i može pogoditi mete u krugu od 80 km s preciznom točnošću – daleko dalje od topništva koje Ukrajina trenutno posjeduje. Sličan je sustavu koji SAD šalje, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Odluka o novoj isporuci oružja je koordinisana sa SAD-om, koji je prošle sedmice objavio da također isporučuje raketni sistem HIMARS.

Taj potez SAD-a odmah je razljutio Moskvu, a u nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio i proširenjem popisa ciljeva koje će Rusija napasti u Ukrajini ako zapadne zemlje pošalju oružje dugog dometa u Kijev.

Međutim, Wallace se očigledno nije mnogo obazirao na upozorenje, a prilikom najave slanja novog oružja u Ukrajinu, ministar Wallace je rekao da Britanija preuzima vodeću ulogu u opskrbi ukrajinskih vojnika “vitalnim oružjem koje im je potrebno za odbranu zemlje od ničim izazvane invazije”.

Rekao je “kako se ruska taktika mijenja, tako da se mora mijenjati i podrška Zapada Ukrajini”.

Britanija i Amerika prednjačile su u isporuci oružja Ukrajini, ali slanje naprednih raketa dugog dometa označava značajan pomak u njihovom dosadašnjem ponašanju, rekao je BBC-jev dopisnik za odbranu Jonathan Beale.

U intervjuu na ruskoj državnoj televiziji u nedjelju, Putin je rekao svoj stav da “galama oko dodatnih zaliha oružja ima samo jedan cilj – odugovlačiti oružani sukob što je duže moguće”.

Također je ocijenio da ono što SAD isporučuje nije “ništa novo”. No, upozorio je na slanje projektila većeg dometa i ponovo zaprijetio: “Ako budu opskrbljeni, izvući ćemo odgovarajuće zaključke iz toga i upotrijebiti svoje oružje, kojeg imamo dovoljno, za gađanje onih ciljeva koje još ne pogađamo”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime