Naslovnica Ekonomija Oštar pad cijena na Wall Streetu

Oštar pad cijena na Wall Streetu

Oštar pad cijena na Wall Streetu
Oštar pad cijena na Wall Streetu

Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer ulagači nisu sigurni koliko će Fed još morati povećati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju i koliko će to usporiti rast ekonomije.

Dow Jones skliznuo je 1.063 boda ili 3,12%, na 32.997 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,56%, na 4.146 bodova, a Nasdaq indeks 4,99%, na 12.317 bodova.

Pad Dow Jonesa za više od 1.000 bodova njegov je najveći dnevni gubitak još od oktobra 2020. godine. Nasdaq je, pak, zabilježio najveći dnevni postotni pad od juna 2020. i završio na najnižoj razini od kraja te godine. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a samo je 19 dionica iz sastava tog indeksa zabilježilo rast.

Tako su indeksi na berzi izgubili sve dobitke od srijede, kada su snažno porasli jer su, činilo se, uklonjene neke neizvjesnosti s tržišta, nakon što je američka Centralna banka povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, u skladu s očekivanjima, prenosi Hina.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

Kazao je i da je američka ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala strožu monetarnu politiku te da očekuje “mekano ili mekanije” prizemljenje privrede.

I dok se u srijedu činilo da su njegove poruke pale na plodno tlo, pa su cijene dionica snažno porasle, u četvrtak je uslijedila oštra korekcija u kojoj su indeksi na berzi izgubili sve te dobitke, pa i više.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime