Naslovnica Vijesti Svijet Zbog porasta nivoa mora brojne otočke države bi mogle potpuno nestati

Zbog porasta nivoa mora brojne otočke države bi mogle potpuno nestati

otočke države

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Scotta Morrisona i predsjednicu Vlade Novog Zelanda Jacindu Ardern, učestvovali su na video sastanku lidera Foruma pacifičkih otoka, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promjena sa kojima se suočavaju.

Globalno zagrijavanje iznad 1,5 stepeni Celzijusa bit će katastrofalno za pacifičke otočke države i moglo bi dovesti do gubitka cijelih država zbog porasta nivoa mora tokom ovog stoljeća, upozorili su stručnjaci.

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Scotta Morrisona i predsjednicu Vlade Novog Zelanda Jacindu Ardern, učestvovali su na video sastanku lidera Foruma pacifičkih otoka, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promjena sa kojima se suočavaju, piše Guardian.

Prema novom izvještaju Greenpeacea, ta regija ima jednu od najnižih emisija ugljika u svijetu, 0,23 posto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji utjecaja rastućih globalnih temperatura.

Tamo su već u velikoj mjeri prisutne posljedice klimatskih promjena koje se ogledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi što onemogućava uzgoj usjeva, stalnim sušama i ugroženosti otoka zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrijavala, prenosi Al Jazeera.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promjene pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak objavio važan izvještaj o globalnom zagrijavanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije plinova sa efektom staklene bašte kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih otočkih lidera.

U izvještaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svjetski lideri zacrtali kao cilj.

Fokus

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime