Naslovnica Vijesti Svijet Zbog porasta nivoa mora brojne otočke države bi mogle potpuno nestati

Zbog porasta nivoa mora brojne otočke države bi mogle potpuno nestati

0
otočke države

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Scotta Morrisona i predsjednicu Vlade Novog Zelanda Jacindu Ardern, učestvovali su na video sastanku lidera Foruma pacifičkih otoka, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promjena sa kojima se suočavaju.

Globalno zagrijavanje iznad 1,5 stepeni Celzijusa bit će katastrofalno za pacifičke otočke države i moglo bi dovesti do gubitka cijelih država zbog porasta nivoa mora tokom ovog stoljeća, upozorili su stručnjaci.

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Scotta Morrisona i predsjednicu Vlade Novog Zelanda Jacindu Ardern, učestvovali su na video sastanku lidera Foruma pacifičkih otoka, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promjena sa kojima se suočavaju, piše Guardian.

Prema novom izvještaju Greenpeacea, ta regija ima jednu od najnižih emisija ugljika u svijetu, 0,23 posto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji utjecaja rastućih globalnih temperatura.

Tamo su već u velikoj mjeri prisutne posljedice klimatskih promjena koje se ogledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi što onemogućava uzgoj usjeva, stalnim sušama i ugroženosti otoka zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrijavala, prenosi Al Jazeera.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promjene pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak objavio važan izvještaj o globalnom zagrijavanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije plinova sa efektom staklene bašte kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih otočkih lidera.

U izvještaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svjetski lideri zacrtali kao cilj.

Fokus

 

Prethodni članakNova naredba Kriznog štaba: Model nastave u školama određuju kantoni
Naredni članakIzetbegović pohvalio rad Novalićeve vlade i najavio propagandu protiv antivaksera

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime