Naslovnica Novo Otvoren plinovod koji će smanjiti ovisnost EU od ruskog plina

Otvoren plinovod koji će smanjiti ovisnost EU od ruskog plina

Otvoren plinovod koji će smanjiti ovisnost EU od ruskog plina
Otvoren plinovod koji će smanjiti ovisnost EU od ruskog plina

Delegacije Poljske i Norveške svečano su otvorile novi baltički plinovod koji je izgrađen kao prijeko potrebna alternativa ruskim plinovodima.

Na svečanosti u Poljskoj, norveški ministar energetike Terje Aasland rekao je da je otvaranje baltičkog plinovoda “prekretnica na važnom putu prema evropskoj nezavisnosti”.

Plinovod dug 850 kilometara povezuje Poljsku s danskim kopnom, a zatim s Norveškom, drugim najvećim dobavljačem plina u EU nakon Rusije. Omogućuje Poljskoj da po prvi put direktno crpi plin iz norveških nalazišta.

Poljski predsjednik Andrzej Duda nazvao je novi plinovod “poljskim snom”.

“Baltički plinovod će nam omogućiti diversifikaciju opskrbe plinom, ojačati suverenitet naše zemlje i učiniti nas nezavisnim od Rusije”, dodao je Duda.

Projekat je odobren 2019. godine, ali su zbog ekoloških razloga danska regulatorna tijela zaustavila izgradnju prošle godine. Nova dozvola izdana je u martu, nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Pritisak da se izbjegne oslanjanje na rusku energiju pojačan je nakon što su otkrivena misteriozna curenja na plinovodu Sjeverni tok.

Očekuje se da će Baltički plinovod, za koji se procjenjuje da je koštao 2,3 milijarde dolara, dosegnuti puni kapacitet 2023. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime