Naslovnica Vijesti Svijet Papa Franjo pozvao na vakcinaciju kako bi se pandemija okončala

Papa Franjo pozvao na vakcinaciju kako bi se pandemija okončala

papa franjo

Papa Franjo je pozvao sve da se vakcinišu protiv Covida-19, poručivši kako vakcine mogu dovršiti pandemiju, ali da ih trebaju primiti svi.

“Zahvaljujući Božjoj milosti i radu mnogih, sada imamo vakcine koje nas štite od Covida-19”, rekao je Franjo u videoporuci koju je snimio u ime američke neprofitne organizacije Ad Council i zdravstvenog udruženja COVID Collaborative.

Vakcine nam “daju nadu u kraj pandemije, no samo ako će biti dostupna svima i ako ćemo raditi zajedno”, dodao je Franjo.

Vakcine su danas dostupne većinom u bogatijim državama, no zbog nepovjerenja u njihovu sigurnost mnogi se stanovnici odbijaju vakcinisati, ostajući tako na udaru širenja delta varijante virusa. U isto vrijeme siromašnije države i dalje nemaju pristup dovoljnim količinama vakcina, prenosi Reuters.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako se daljnjom cirkulacijom virusa među nevakcinisanim stanovništvom stvara opasnost od razvoja novih, još opasnijih sojeva.

Sam papa Franjo cijepljen je u martu, kazavši tada da je to etička dužnost.

“Vakcinacija je jednostavan, ali dubok način promicanja zajedničkog dobra i brige jednih za druge, posebno za najranjivije. Molim se Bogu da svi doprinesu svojim malim zrnom pijeska, svojom malom gestom ljubavi”, rekao je Franjo u videoporuci.

U saopćenju Ad Council navodi da Papina poruka predstavlja njegovu prvu kampanju namijenjena publici širom svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime